Zabíjačka a klobásové zmesi

Zobrazených 1–12 z 14 výsledkov

Zabíjačka a výroba domácich klobás je slovenská tradícia, ktorá si drží pevné miesto v našej kultúre. Pôžitok z výroby vlastnej “domácej klobásy” a iných dobrôt ako tlačenka, jaterničky a mnohých iných, spája celé rodiny. Koreniny, črevá, ostatné drobnosti sú jej nenahraditeľnou súčasťou.

5 kg bravčového mäsa (zloženie 2,5 kg pliecko + 2,5 kg prerastaný bôčik), môže sa použiť aj hovädzie mäso alebo mäso z diviny, pokrájame na väčšie kusy (4 až 8 cm). Pridáme koreninovú soľ – klobásovú zmes. Mäso s koreninovou soľou premiešame a necháme stáť 12-24 hodín na chladnom mieste pri 4-8°C. Odležané mäso melieme na mlynčeku cez nôž s otvormi Ø 6-10 mm, po zomletí len zľahka premiešame. Pripravenú zmes plníme do prírodných bravčových čriev, pred údením necháme povrch klobás usušiť na chladnom mieste. Údime studeným dymom (nie prudko) do oranžovo-hnedého zafarbenia.