Koreniny: A-Z

Čierne a biele korenie

8. októbra 202410 januára, 2025
čierne biele korenie

Čierne korenie (Piper nigrum)

Čierne korenie označujeme za celosvetovo najpoužívanejšiu koreninu. Kedysi bola dokonca hodnotená tak vysoko, že sa vyvažovala zlatom. Čierne korenie okrem toho, že je vynikajúce na dochutenie jedál má vysokú koncentráciu silných rastlinných zlúčenín

Pôvod

Korenie pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii. V súčasnosti sa dováža už z mnohých tropických krajín, kde má rastlina čierneho korenia najlepšie podmienky na rast. India, Malajzia (Sarawak) a Indonézia (Sumatra) sú hlavní producenti, za ktorými tesne nasleduje Brazília.

Čierne korenie je nezrelý plod ovíjavého kera Piper nigrum. Biele, zelené a ružové bobule pochádzajú z tej istej rastliny, ale oberajú sa v rôznom stupni zrelosti.

Pieporovník je viacročná ovíjavá rastlina s tmavozelenými listami a praslenmi bielych kvetov. Ker potrebuje 7 až 8 rokov na dosiahnutie úplnej dospelosti a potom rodí 15 až 20 rokov. Vyväzuje sa na stĺpy alebo stromy pestované na vytváranie tieňa na kávových plantážach.

Účinky na zdravie

Čierne korenie je nielen dobrým pomocníkom v kuchyni, ale má aj pozitívne účinky na zdravie. Obsahuje  éterický olej piperín, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, luteín, betakarotén, vitamíny A, B, C, E a K, minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Čierne korenie uvoľňuje nadúvanie a má močopudné vlastnosti. Obsahuje piperín, ktorý pomáha pri periférnej neuropatickej bolesti, podporuje metabolické procesy, tvorbu žlčových kyselín a používa sa aj ako podporný prostriedok pre znižovaní nadváhy. Pôsobí protizápalovo, podporuje prekrvenie a znižuje teplotu. Čierne korenie pozitívne vplýva aj na zdravie mozgu. 

Éterický olej piperín podporuje vstrebávanie živín ako napríklad selén, betakarotén či vitamíny B. Tieto látky sú dôležité pre zdravé trávenie a prevenciu rakoviny.

Ak ste prechladnutí alebo vás trápi kašeľ, stačí keď zalejete čajovú lyžičku korenia s dvoma lyžicami medu a necháte odstáť 15 minút. Takýto nápoj, ktorý vám prečistí dýchacie cesty a zmierni kašeľ si pripravte trikrát denne.

Využitie čierneho korenia

Čierne korenie má príjemnú sviežu drevitú vôňu a štipľavú chuť. Biele korenie je menej aromatické, môže voňať trochu zatuchnuto, chuť je ostrá, pikantná so sladkastým nádychom.

Čierne korenie nie je ani sladké ani veľmi štipľavé, preto sa môže použiť v obidvoch typoch jedál. Je také obľúbené, že sa podľa neho volajú mnohé pokrmy. Celé korenie používame do mäsových vývarov a rôznych omáčok, nahrubo podrvené do suchých koreninových zmesí a marinád. Tradičný recept na slepačí vývar sa bez celého čierneho korenia nezaobíde, rovnako ako kvasená kapusta.

Mleté korenie môžete využiť napríklad v koložvárskej kapuste, cesnakovej polievke, či chutnom a zdravom cviklovom šaláte.

Ďalší článok