(Vavrín bobkový – Laurus nobilis)
Výskyt: Strom vavrínu bobkového rastie pôvodne vo východnej časti Stredomoria, ale dlho bol pestovaný v severnej Európe a Amerike. Stal sa symbolom múdrosti a slávy Grékov a Rimanov, ktorí pri oslavách korunovali kráľov, básnikov, olympijských šampiónov a víťazných generálov vencami jeho hladkých kožovitých listov. Aj keď existuje niekoľko druhov vavrína, v kuchyni sa používa iba Laurus nobilis, čerstvé aj sušené listy.
Vzhľad: Na vrchu lesklé, na spodku matné, pomerne tvrdé, kožovité kopijovité až oválne listy majú charakteristickú korenistú vôňu a horkastú chuť.
Vôňa a chuť: Bobkový list má slabú aromatickú až korenistú vôňu a horkastú chuť.
Použitie: Bobkový list uvoľňuje svoju chuť pomaly, preto sa používa vo vývaroch, polievkach, prívarkoch, omáčkach a pri príprave marinád a octových zálievok na zaváranie. Používame ho pri varení fazule, šošovice a zemiakov, špeciálne na ochutenie paradajkovej omáčky. Dva alebo tri bobkové listy ochutia jedlo pre štyroch až šiestich stravníkov, ak ich pridáte viac, chuť bude príliš silná.
Liečebné: Má ľahké sedatívne účinky, podporuje trávenie, látkovú výmenu v mozgu, pomáha pri poruchách koncentrácie, má aj antiseptické účinky.
-
Bobkový list 5g
0.36 € s DPH