Koložvárska kapusta – klasika stredoeurópskej kuchyne

kolozvarska kapusta

Koložvárska kapusta patrí k obľúbeným tradičným jedlám, ktoré spája chuť kyslej kapusty, šťavnatého mäsa a jemnej ryže v dokonale vyváženej kombinácii. Koložvárska kapusta pôvodom z maďarskej kuchyne sa dokonale hodí na nedeľný obed a je veľmi obľúbená hlavne počas chladnejších dní. 

NáročnosťMierne pokročilýHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas1 hod. 10 min.
Ingrediencie
 kyslej kapusty
 ryže
 mletého bravčového mäsa
 klobása
 ks väčšej cibuli
 strúčiky cesnaku
 kyslej smotany
 smotany na šľahanie
 čierne korenie, soľ, mletá paprika podľa chuti
 olej
Postup prípravy
1

Do hrnca pridajte olej, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, ryžu a jemne osmažte. Ryžu zalejte vodou - na 200 g ryže budete potrebovať 300 ml vody. Osoľte a ryžu varte do polomäkka.

2

Kapustu jemne premyte a v druhom hrnci ju duste, kým nezmäkne.

3

Na panvici orestujte druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, soľ, korenie, papriku, cesnak a jemne opečte. Mäso podlejte vodou a duste cca 20 min.

4

Pokým sa vám dusí mäso, nakrájajte si klobásu a pripravte smotanovú zmes zmiešaním kyslej smotany a smotany na šľahanie.

5

Keď máte mäsko udusené, olejom vymastite hlbšiu zapekaciu misu prípadne pekáč.

6

Na dno misy rovnomerne rozmiestnite tretinu kyslej kapusty. Na kapustu navrstvite polovicu mäsa, polovicu klobásy, polovicu smotanovej zmesi a ryžu.

7

Potom postup opakujte, ale s vynechaním smotanovej zmesi (tú použijeme navrch).

8

Na ryžu dajte zvyšnú kapustu a zalejte smotanovou zmesou.

9

Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C po dobu cca 40 minút.

Koložvárska kapusta  je dôkazom toho, že aj klasické suroviny môžu vytvoriť chutné jedlo. Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že si tento recept obľúbite.

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 kyslej kapusty
 ryže
 mletého bravčového mäsa
 klobása
 ks väčšej cibuli
 strúčiky cesnaku
 kyslej smotany
 smotany na šľahanie
 čierne korenie, soľ, mletá paprika podľa chuti
 olej

Pokyny

Postup prípravy
1

Do hrnca pridajte olej, jednu nadrobno nasekanú cibuľu, ryžu a jemne osmažte. Ryžu zalejte vodou - na 200 g ryže budete potrebovať 300 ml vody. Osoľte a ryžu varte do polomäkka.

2

Kapustu jemne premyte a v druhom hrnci ju duste, kým nezmäkne.

3

Na panvici orestujte druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso, soľ, korenie, papriku, cesnak a jemne opečte. Mäso podlejte vodou a duste cca 20 min.

4

Pokým sa vám dusí mäso, nakrájajte si klobásu a pripravte smotanovú zmes zmiešaním kyslej smotany a smotany na šľahanie.

5

Keď máte mäsko udusené, olejom vymastite hlbšiu zapekaciu misu prípadne pekáč.

6

Na dno misy rovnomerne rozmiestnite tretinu kyslej kapusty. Na kapustu navrstvite polovicu mäsa, polovicu klobásy, polovicu smotanovej zmesi a ryžu.

7

Potom postup opakujte, ale s vynechaním smotanovej zmesi (tú použijeme navrch).

8

Na ryžu dajte zvyšnú kapustu a zalejte smotanovou zmesou.

9

Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C po dobu cca 40 minút.

Koložvárska kapusta – klasika stredoeurópskej kuchyne