Koreniny: A-Z

Badián

16. júla 201717 augusta, 2021

(Anízovec pravý –Illicium verum)

Pochádza z južnej Číny a Vietnamu. Je to plod vždyzeleného stromu čeľade magnólií. Dozretý badián má tvar nepravidelnej osemcípej hviezdice. Jeho čínsky názov je “osem cípov”.

Výskyt: Južná Čína, Vietnam a v súčasnosti aj India, Japonsko a Filipíny.

Vzhľad: Strom rastie do výšky asi 8m, má malé žlté kvety, dožíva sa až do 100 rokov. Plody začína prinášať v šiestom roku. Ako plod dozrieva, otvára sa do tvaru hviezdy s ôsmimi cípmi, každý z nich je dutý a obsahuje jedno semeno.

Vôňa a chuť: Hoci nie je príbuzným anízu ani feniklu, badián má podobnú vôňu a chuť. Viac sa podobá štipľavému sladkému drievku a má zvláštnu sladkú chuť.

Použitie: Číňania často pridávajú badián do hydinových a bravčových pokrmov, je tiež jednou z ingrediencií v zmesi piatich korenín. V európskej kuchyni sa používa iba opatrne. Je to ideálne ochucovadlo na pečené kurča a dobre sa hodí k dusenej rybe, ustriciam, morským plodom a hnedým polievkam. Ochucuje likéry, varené víno, punče, vianočné pečivo ako pastis anízovku. Používa sa aj v žuvačkách a cukrovinkách.

Liečebné: Badián sa používa na Východe na uvoľnenie koliky a reumatizmu a na ochutenie liekov proti kašľu. Je antibakteriálny, pri ochorení horných dýchacích ciest uvoľňuje hlieny. Korenina sa žuje celá na osvieženie dychu.

Ďalší článok

Mäspoma je Mňäm!

Označte si poštovú schránku nálepkou Mňäm! a hrajte denne o 1000 €

Zobräziť viac