Koreniny: A-Z

Badián

17 augusta, 2021

(Anízovec pravý –Illicium verum)

Pochádza z južnej Číny a Vietnamu. Je to plod vždyzeleného stromu čeľade magnólií. Dozretý badián má tvar nepravidelnej osemcípej hviezdice. Jeho čínsky názov je “osem cípov”.

Výskyt: Južná Čína, Vietnam a v súčasnosti aj India, Japonsko a Filipíny.

Vzhľad: Strom rastie do výšky asi 8m, má malé žlté kvety, dožíva sa až do 100 rokov. Plody začína prinášať v šiestom roku. Ako plod dozrieva, otvára sa do tvaru hviezdy s ôsmimi cípmi, každý z nich je dutý a obsahuje jedno semeno.

Vôňa a chuť: Hoci nie je príbuzným anízu ani feniklu, badián má podobnú vôňu a chuť. Viac sa podobá štipľavému sladkému drievku a má zvláštnu sladkú chuť.

Použitie: Číňania často pridávajú badián do hydinových a bravčových pokrmov, je tiež jednou z ingrediencií v zmesi piatich korenín. V európskej kuchyni sa používa iba opatrne. Je to ideálne ochucovadlo na pečené kurča a dobre sa hodí k dusenej rybe, ustriciam, morským plodom a hnedým polievkam. Ochucuje likéry, varené víno, punče, vianočné pečivo ako pastis anízovku. Používa sa aj v žuvačkách a cukrovinkách.

Liečebné: Badián sa používa na Východe na uvoľnenie koliky a reumatizmu a na ochutenie liekov proti kašľu. Je antibakteriálny, pri ochorení horných dýchacích ciest uvoľňuje hlieny. Korenina sa žuje celá na osvieženie dychu.

Ďalší článok