Koreniny: A-Z

Badián

18 marca, 2024
badian

Badián je už tisíce rokov známy v tradičnej čínskej medicíne. Zaujímavý tvar, ešte zaujímavejšia chuť a mimoriadne účinky ho priam predurčujú na kreatívne využitie nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne.

V našich podmienkach síce zdomácnel, ale jeho použitie je stále výrazne obmedzené. Kým vo svete sa používa na prípravu pokrmov z hydiny, bravčoviny a rýb, u nás sa používa predovšetkým pri príprave koláčov, vianočného pečiva, kompótov a likérov.

Rastlina badián

Anízovec pravý – Illicium verum

Badian pochádza z južnej Číny, Indie, Filipín a Vietnamu. Je to plod vždy zeleného stromu z čeľade magnóliovitých, ktorý dorastá do veľkej výšky. Plody anízovca majú tvar osemcípej hviezdy s malými mechúrikmi. Oberajú sa ešte pred dozretím a nechávajú sa sušiť na slnku.  Vôňou a aj chuťou pripomína aníz. Často sa práve pre túto podobnosť nazýva aj hviezdicový alebo čínsky aníz.

Výskyt

Pôvodne sa vyskytoval v južnej Číne a Vietname, v súčasnosti je rozšírený aj v Indii, Japonsku a na Filipínach.

Vzhľad

Strom rastie do výšky asi 8m, má malé žlté kvety, dožíva sa až do 100 rokov. Plody začína prinášať v šiestom roku. Ako plod dozrieva, otvára sa do tvaru hviezdy s cípmi, pričom každý cíp je dutý a obsahuje jedno semeno.

Vôňa a chuť

Hoci nie je príbuzným anízu ani feniklu, badián má veľmi podobnú vôňu aj chuť. Chuťovo pripomína aj sladké drievko, pretože má zvláštny sladkastý chuťový nádych.

Použitie

Číňania často pridávajú badián do hydinových a bravčových pokrmov, je tiež jednou z ingrediencií v korení piatich vôní. V európskej kuchyni sa používa iba opatrne. Je to ideálne ochucovadlo na pečené kurča a dobre sa hodí k dusenej rybe, ustriciam, morským plodom a hnedým polievkam. Ochucuje likéry, varené víno, punče, vianočné pečivo ako anízový likér. Používa sa aj v žuvačkách, cukrovinkách a na ochutenie liekov proti kašľu. Badián je možné použiť vo forme tinktúry alebo čaju.

Tinktúra z badiánu

Na prípravu tinktúry z badiánu použite 1 polievkovú lyžicu badiánových hviezdičiek, podrvte ich v mažiari na jemnejšie a naložte do 200 ml silného alkoholu (60 %). Prípadne použite mletý badián. Nechajte rozdrvený badian 2-3 týždne macerovať. Ideálne je každý deň aj niekoľkokrát obsah pretrepať, aby došlo k lepšiemu uvoľneniu účinných látok. Po 2 týždňoch tinktúru preceďte a uchovávajte v tmavej, dobre uzavretej flaštičke.

Badiánová tinktúra sa užíva po kvapkách, je vhodná na podporu imunity, trávenia, uvoľnenie dýchacích ciest pri zahlienení a pri kašli. Má protivírusové a protiplesňové účinky.

Čaj z badiánu

Príprava čaju je jednoduchšia a výrazne rýchlejšia ako príprava badiánovej tinktúry. Rovnako ako na prípravu tinktúry z badianu, aj na čaj z badiánu budete potrebovať kviezdičky badiánu, postačí vám ale 1 hviezdička, ktorú ste pred použitím rozdrvili v mažiari ale rozomleli v mlynčeku na korenie. Podrvený badián zalejte horúcou vodou a nechajte 5-10 minút lúhovať. Preceďte a podávajte s medom.

Čaj z badiánu pomáha pri regulácii trávenia, pri bolestiach kĺbov, má antimykotické a antivírusové účinky.

 

Účinky badiánu na zdravie

Zdravotné účinky badiánu sú pomerne široké najmä vďaka obsahu flavonoidov, polyfenolov a antioxidantov.

Protiplesňové účinky

Za svoje antimykotické účinky vďačí vysokému obsahu flavonoidov. Používa sa na liečbu plesní a plesňových infekcií.

Antivirotické účinky

Vyskúšajte použiť badián pri liečbe chrípky – uľaví od bolesti kĺbov, ale zároveň posilňuje imunitu a pomáha bojovať proti vírusom. Pomáha aj pri kašli a zahlienení, ktoré sú pre chrípku príznačné.

Antireumatické účinky

Na liečbu reumatických bolestí sa používa čaj z badiánu, odporúča sa aj potieranie kĺbov badiánovým olejom a zaradenie badiánu ako koreniny do prípravy pokrmov.

Podpora trávenia

Badián zmierňuje kŕče, znižuje nevoľnosť a nadúvanie, čím pomáha zlepšovať trávenie. Zároveň pôsobí proti vírusom a baktériám v tráviacom trakte.

Ďalší článok