Recepty

Zavárané hrušky | Recept

29 septembra, 2023
zavárané hrušky

S nástupom jesene prichádzajú pri spracovaní ovocia na rad aj hrušky, ktoré sú v našom podnebnom pásme veľmi typickým ovocným druhom. Charakteristická chuť hrušiek sa preto často prenáša aj do typických jesenných koláčov a jedál.

Hrušky obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamíny B a K, vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Táto kombinácia je mimoriadne priaznivá pre naše telo. Hrušky majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok na naše telo. Prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. V ľudovom liečiteľstve sa používajú na liečbu obezity, močových kameňov a vysokého krvného tlaku.

Hrušky, ktoré nezvládnete v krátkom čase po dozretí skonzumovať, môžete využiť a pripraviť z nich skvelé zavárané hrušky. Hruškový kompót je ale len jedna z možností, ako s týmto ovocným darom jesene naložiť, pripraviť si môžete napríklad aj hruškový džem. Pripravili sme pre vás overené recepty, vďaka ktorým si na chutných hruškách pochutíte počas celého roka.

Zavárané hrušky – recept

Zavárané hrušky sa najlepšie pripravujú z plodov, ktoré ešte nie sú mäkké. Na zaváranie hrušiek si vyberajte tie, ktoré sú tvrdé, bez poškodení a nemajú žiadne náznaky hniloby alebo udretia.

Postup:

1.Hrušky ošúpte a prekrojte na štvrtiny, menšie hrušky stačí prekrojiť na polovice. Ak vám vadia jadierka a chcete mať hruškový kompót bez akýchkoľvek tvrdších častí, odstráňte jadrovníky a všetky „drevité“ časti.

2. Očistené hrušky vkladajte do studenej vody, v ktorej ste rozpustili kyselinu citrónovú. Postačí približne 1 lyžička na liter vody. Kyselina citrónová zabezpečí, že očistené hrušky nezhnednú.

3. Medzičasom si pripravte nálev na zavárané hrušky. Budete potrebovať:

4. Vo vode rozpustite kryštálový cukor, pridajte klinčeky a celú škoricu. Nálev na zavárané hrušky môžete priviesť k varu, nie je to ale nevyhnutné. Privedením k varu dosiahnete jednak dokonalé rozpustenie cukru, jednak plné rozvinutie chuti a vône škorice a klinčekov. Nič sa ale nestane, ak cukor len rozpustíte vo vode a nálevom bez varenia zalejete pripravené hrušky. Ak nálev varíte, nechajte ho pred zalievaním pohárov mierne vychladnúť.

5. Do dokonale čistých pohárov naukladajte na štvrtiny pokrájané hrušky a zalejte pripraveným nálevom na zavárané hrušky. Snažte sa, aby v každom pohári plávalo niekoľko klinčekov, prípadne ich niekoľko prisypte do každého pohára. Škoricu odporúčame z nálevu vybrať tesne pred zalievaním.

6. Ak máte radi exotickejšiu chuť, pokojne pridajte kvalitný rum – postačí niekoľko kvapiek do každého pohára. Zavárané hrušky s rumom chutia skvele!

7. Poháre dobre uzavrite viečkom a sterilizujte 20 minút pri teplote 80°C.

zavárané hrušky

Zavárané hrušky bez nálevu

Ak chcete obmedziť množstvo použitého cukru, môžete si pripraviť zavárané hrušky bez nálevu, len vo vlastnej šťave.

  1. Očistené hrušky naukladajte do zaváraninových pohárov, pridajte klinčeky, kúsky celej škorice, prípadne badián.
  2. Hrušky z vrchu posypte štipkou soli – vytiahne z hrušiek prirodzenú sladkosť a zároveň bude pôsobiť ako konzervačná látka.
  3. Poháre uzavrite viečkom a sterilizujte, kým zavárané hrušky nepustia dostatok šťavy. Hrušky pri zaváraní bez nálevu rýchlejšie pustia šťavu, ak sú nakrájané na malé kúsky.

Zavárané hrušky bez nálevu je výhodné sterilizovať v rúre – umožní vám to kontrolovať tvorbu šťavy a tým prispôsobiť aj dobu sterilizovania.

Zavárané hrušky v rúre

Na zaváranie hrušiek v rúre je vhodný hociktorý spôsob – s nálevom, ale aj bez nálevu.

  1. Do hlbšieho plechu nalejte vodu tak, aby siahala do výšky približne 2 cm.
  2. Uzavreté poháre s hruškami uložte na plech tak, aby sa nedotýkali navzájom, ale ani okrajov plechu. Ideálne je, ak použijete poháre rovnakej veľkosti. Všetky zavárané hrušky tak budú rovnako mäkké.

V teplovzdušnej rúre sterilizujete pri teplote 170°C približne 35 minút alebo do vytvorenia dostatočného množstva šťavy, ak pripravujete zavárane hrušky bez nálevu. Čas zavárania v plynovej rúre prispôsobte podľa výkonu rúry.

Hruškový džem

Máte veľa hrušiek, ale sú mäkké a na zaváranie sa nehodia? Urobte z nich famózny hruškový džem!

Budete potrebovať:

  1. Hrušky dobre umyte, zbavte jadrovníkov a drevnatých stopiek. Nakrájajte ich na menšie kúsky, pokojne aj s kožou. Tá obsahuje veľa pektínu a hruškový džem pekne zahustí.
  2. Podlejte hrušky troškou vody, prisypte pol lyžičky kyseliny citrónovej.
  3. Priveďte zmes k varu a varte až do rozvarenia hrušiek.
  4. Uvarené hrušky môžete rozmixovať ponorným mixérom, ak chcete dosiahnuť hladkú konzistenciu hruškového džemu bez kúskov. Ak vám nevadia drobné kúsky, džem nemixujte.
  5. Pridajte cukor, koreniny a varte, kým sa neodparí všetka voda a hruškový džem nebude mať požadovanú konzistenciu.
  6. Hrušky obsahujú len málo pektínu, preto varenie hruškového džemu môže trvať dosť dlho. Skrátiť dobu varenia môžete s použitím želírovacieho prípravku Džemko 3:1.
  7. Výslednú konzistenciu hruškového džemu si ešte pred naliatím do pohárov otestuje –  na malý tanierik nalejte lyžicu hotového hruškového džemu a nechajte ho vychladnúť. Ak je konzistencia vyhovujúca, vyberte z džemu hviezdičky badiánu a nalejte džem do pripravených, dôkladne umytých pohárov.
  8. Poháriky dôkladne uzatvorte, otočte hore dnom, zakryte dekou a nechajte pod ňou vychladnúť.

Pri hruškovom džeme môžete experimentovať s rôznymi chuťami – môžete do varenia pridať vanilku, čerstvý zázvor, kvalitný rum alebo whiskey. Chuť výsledného džemu bude mať exotický nádych a arómu.

hruškový džem

Ak sa v zaváraní a konzervovaní ešte necítite úplne doma, alebo si potrebujete si osviežiť pamäť a pripomenúť základné zásady zavárania, prečítajte si náš článok o zaváraní a konzervovaní. Ak hľadáte inšpiráciu na ďalšie skvelé ovocné džemy, odporúčame vám recept na famózny černicový džem.

Tak neváhajte a pustite sa s nami do zavárania!

 

Autor: Zdenka Nemcová