
(Ocimum basilicum)
Vzhľad: Listy sú protistojné, vajcovité, zriedka zúbkaté, s dlhými stopkami. Kvety sú biele alebo ružovofialové, usporiadané v klasoch po šesť v pazuchách listov,s päťpočetnou korunou a štyrmi tyčinkami.Plody sú suché a rozpadajú sa na štyri hnedočierne, jednosemenné, hladké alebo jemnozrnné tvrdky. Celá rastlina príjemne vonia. Bazalka je záhradná rastlina ázijského pôvodu, zriedka pestovaná.
Vôňa a chuť: Použivame čerstvé alebo sušené lístky, ktoré majú silnú korenistú chuť a vôňou pripomínajú klinčeky. Ostrosť chuti tejto bylinky sa zvyšuje varením. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich naložíme do oleja alebo octu.
Použitie: Hodí sa do jedál z rýb, k zemiakom, s ryžou, šošovicou, vajíčkami, citrónom, s väčšinou zeleniny. Čerstvé listy sa používajú na ozdobu šalátov, v západnej kuchyni na ochutenie pesto. Tvorí nevyhnutnú súčasť pokrmov z paradajok či už v podobe šalátov, omáčok alebo polievok. Je výbornou súčasťou plnky do hydiny. Veľmi dobre sa sa dopĺňa s cesnakom. Je tiež nevyhnutnou súčasťou pesto a pistou.
Liečebné: Priaznivo ovplyvňuje činnost obličiek, vylučovanie žalúdočných štiav a trávenie. Ulahčuje odkašliavanie, upravuje zápchu a nadúvanie, upokojuje podráždené nervy. Zvyšuje chuť do jedla a je aj účinným prostriedkom na zníženie teploty.
Bazalka pravá má sladkú, korenistú arómu s náznakom anízu a klinčekov.
Zaraďujeme ju k píbuzným mäty piepornej. V súčasnosti rastie takmer všade, kde je klíma dostatočne teplá. Väčšinou sú bazalky jednoročné byliny. Ľahko vyrastú zo semena a potrebujú slnečné, pred vetrom chránené miesto.