Jahodový džem
Jahody sú asi najobľúbenejším letným ovocím. Aj keď existuje nespočetné množstvo odrôd, jedno majú všetky spoločné. Keď začnú dozrievať, je ich zrazu všade veľa 😊. Ak riešite problém, ako naložiť s prebytočnými jahodami, ponúkame vám riešenie v podobe receptov na chutný jahodový džem. A keďže vieme, že čas má pre mnohých z nás veľkú hodnotu, ponúkame vám rovno dve verzie receptu na jahodový džem – rýchlu verziu pre tých, ktorí chcú jahodový džem variť čo najkratšie a tradičný recept na jahodový džem ako od babičky. Výber necháme na vás.
Rýchly jahodový džem
Pri kratšom varení džemu sa v ovocí zachová viac vitamínov, chuť bude skvelá a ušetríte čas na ďalšie aktivity.
Jahody umyte a vložte do hlbšej nádoby. Zalejte ich vodou, pridajte 1 lyžičku kuchynskej soli a premiešajte. Po 10 minútach jahody vyberte, prepláchnite ešte raz v čistej vode a nechajte odkvapkať. Takto zbavíte jahody okrem zvyškov zeme aj neželaných návštevníkov, ktorí by sa na nich mohli nachádzať.
Odstráňte z jahôd stopky a väčšie kusy prekrojte.
Jahody vložte do širšieho kastróla, pridajte Džemko 2:1 rozmiešané s lyžicami cukru. Dobre premiešajte a priveďte k varu. Ak chcete jahodový džem bez kúskov ovocia, môžete ich aj popučiť alebo rozmixovať.
Keď jahodová zmes vrie, pridajte zvyšný cukor a miešajte, až kým sa cukor úplne neroztopí.
Zmes na jahodový džem varte 5 minút, odstavte z ohňa a prelejte do čistých pohárikov, uzatvorte ich viečkom, otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
Pri každej, príprave džemu, nielen jahodového, dbajte na čistotu pohárov, viečok a tiež na to, aby vám na poháriku a hlavne v miestach, kde sa bude prisávať viečko, neostali žiadne zvyšky džemu. Viečko by sa nemuselo dobre prisať a výsledný džem by sa mohol pokaziť.
Tradičný džem s jahodami
Ak si chcete pripraviť jahodový džem tak, ako sa pripravoval v časoch, keď sme ešte nemali k dispozícii želírovače šetriace čas, siahnite po recepte na tradičný jahodový džem.
Ingrediencie:
- 1 kg jahôd
- 750 g cukru
- kyselina citrónová
Postup:
- Jahody dôkladne umyte, odstopkujte a nakrájajte na menšie kúsky.
- V širšom hrnci alebo kastróle, v ktorom budete jahodový džem variť, vrstvite jahody a cukor tak, aby ste vždy zasypali celú plochu jahôd.
- Takto pripravené jahody zakryte a uložte na noc na chladné miesto, nie však do chladničky. Nikdy ich neskladujte viac ako 24 hodín, aby nezačali kvasiť.
- Vzniknutú zmes šťavy a kúskov jahôd priveďte k varu a varte až požadovanej hustoty jahodového džemu. Na záver pridajte štipku kyseliny citrónovej.
Takáto príprava jahodového džemu zaberie podstatne viac času, ale napríklad jeho varenie si môžete urýchliť tak, že po úvodnom budete zmes odvárať po menších častiach alebo vo viacerých panvičkách. Nezabudnite džem neustále miešať, aby vám neprihorel.
To, či výsledná konzistencia džemu zodpovedá vašim predstavám, si otestujte na malom tanieriku. Na tanierik nalejte lyžicu džemu a nechajte ho vychladnúť. Keď prejdete lyžičkou cez džem, mala by vám na tanieriku ostať cestička. Vtedy má džem vhodnú konzistenciu, ktorú ale samozrejme môžete prispôsobiť svojim preferenciám.
Uvareným jahodovým džemom naplňte pripravené poháriky a uzatvorte ich viečkom. Poháriky otočte hore dnom a nechajte vychladnúť, kľudne aj zabalené v deke, aby bolo chladnutie čo najpomalšie. Ak chcete mať istotu, že sa vám džem nepokazí, môžete ho pre istotu aj sterilizovať. Všetko, čo potrebujete vedieť o sterilizácii zaváranín nájdete v našom článku Ako zavárať.
Jahodový džem bez cukru
Na začiatok je nevyhnutné si priznať, že jahodový džem úplne bez cukru nie možné vyrobiť. Môžete ale výrazne zredukovať jeho množstvo. Komplikovanejšie a zdĺhavejšie bude varenie džemu. Výslednú sladkosť džemu ovplyvňuje aj odroda a sladkosť plodov, ktoré použijete. Napriek tomu by množstvo použitého cukru nemalo klesnúť pod 250 g na kg čerstvých jahôd. Veľkou pomocou vám môžu byť naše želírovacie prostriedky Džemko, vďaka ktorým dokážete džem uvariť za podstatne kratší čas a džem si tak zachová viac vitamínov.
Pečený jahodový džem
Jahodový džem pečený v rúre má nielen svoju charakteristickú chuť, ale aj špecifickú prípravu.
Umyté a očistené jahody nakrájate na malé kúsky a uložte ich na hlbší plech. Posypte ich kryštálovým cukrom a nechajte cez noc v chladničke. Ak máte chuť experimentovať, pohrajte sa aj s pridaním korenín – veľmi vhodná je škorica, klinček alebo badián. Ak chcete v experimentovaní zájsť ešte ďalej, vyskúšajte pridať kvalitný rum alebo whisky. Samozrejme, môžete sa pohrať aj s kombináciami rôznych druhov ovocia.
Na druhý deň pripravený plech vyberte z chladničky a ovocie popučte. Môžete ho aj rozmixovať, v tom prípade ale vopred vyberte klinčeky. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200°C. Keď začne zmes bublať znížte teplotu na 150°C. Pečenie bude trvať minimálne 2 hodiny, ale môže to byť aj dvojnásobok času. Každých 30 minút je potrebné zmes dôkladne premiešať.
Upečenú zmes je potrebné naliať do čistých zaváraninových pohárikov ešte horúcu a urýchlene poháriky uzavrieť. Následne odporúčame poháriky otočiť hore dnom, zabaliť do deky a nechať pomaly vychladnúť.
Naše tipy
Jahodový džem vždy skladujte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ho vždy buď urýchlene skonzumujte, alebo skladujte v chladničke. Dávajte tiež pozor na to, aby sa do pohárika po otvorení nedostali žiadne omrvinky, veľmi rýchlo by sa vám pokazil. Ak radi pečiete, jahody sa výborne hodia na jemnú a sviežu jahodovú bublaninu, jej príprava je veľmi jednoduchá.
Chuť jahodového džemu najlepšie vynikne na jemnom pečive. Za nás určite odporúčame kombináciu vianočka s maslom, jahodovým džemom a veľký hrnček kakaa k tomu 😊
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Kyselina citrónová potravinárska 50 g
0.43 € s DPH -
Džemko 3:1
0.65 € s DPH -
Džemko 2:1
0.65 € s DPH -
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH -
Džemko 1:1
0.65 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Jahody umyte a vložte do hlbšej nádoby. Zalejte ich vodou, pridajte 1 lyžičku kuchynskej soli a premiešajte. Po 10 minútach jahody vyberte, prepláchnite ešte raz v čistej vode a nechajte odkvapkať. Takto zbavíte jahody okrem zvyškov zeme aj neželaných návštevníkov, ktorí by sa na nich mohli nachádzať.
Odstráňte z jahôd stopky a väčšie kusy prekrojte.
Jahody vložte do širšieho kastróla, pridajte Džemko 2:1 rozmiešané s lyžicami cukru. Dobre premiešajte a priveďte k varu. Ak chcete jahodový džem bez kúskov ovocia, môžete ich aj popučiť alebo rozmixovať.
Keď jahodová zmes vrie, pridajte zvyšný cukor a miešajte, až kým sa cukor úplne neroztopí.
Zmes na jahodový džem varte 5 minút, odstavte z ohňa a prelejte do čistých pohárikov, uzatvorte ich viečkom, otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.