Jahodová bublanina: Sladké potešenie z čerstvých jahôd

jahodová bublanina

Jahodová bublanina – jednoduchý a rýchly recept

Asi neexistuje koláč, ktorý by viac evokoval leto, než jahodová bublanina. Spája v sebe sviežosť leta a skvelú chuť, zároveň ale poskytuje benefity, ktoré pri príprave dezertov počas leta vyhľadávame najviac – rýchlu a jednoduchú prípravu bez zdĺhavého vystávania v kuchyni a bez kompromisov vo výslednej chuti. Bublanina má navyše neskutočne veľa spôsobov, akými ju môžete variovať a tým vytvoriť zakaždým o niečo iný dezert.

Pripravte si s nami tento jednoduchý jahodový koláč a nechajte sa zlákať do sveta letných chutí.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy15 minútČas varenia25 minútČas celkom40 minút
Ingrediencie
 4 vajcia
 300 g práškového cukru
 200 ml oleja
 300 ml mlieka
 500 g polohrubej múky
 1 prášok do pečiva
 štipka sódy bikarbóny
 500 g jahôd
Postup prípravy
1

Vajcia a práškový cukor rozmixujte do penista.

2

Primiešajte olej, mlieko a postupne aj múku. Miešajte už len metličkou, nie mixérom.

3

Na záver pridajte prášok do pečiva, štipku sódy bikarbóny a zľahka premiešajte.

4

Zmes vylejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech.

5

Na povrch naukladajte umyté jahody zbavené zelených lístkov. Ak sú jahody menšie, použite ich celé, ak sú väčšie prekrojte ich pozdĺžne na polovice.

6

Jahodovú bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 -30 minút. Vpichnutím špáradla do cesta skontrolujte, či je bublanina dobre upečená. Špáradlo musí byť po vytiahnutí čisté, bez viditeľných zvyškov cesta.

7

Pred servírovaním môžete bublaninu cez sitko posypať práškovým cukrom.

Bublanina má nespočetne veľa variácií a pokojne ju môžete obmieňať podľa práve dozrievajúceho ovocia. Vynikajúca je s každým letným ovocím, a aj s jeho kombináciami. Použiť môžete jahody, maliny, čučoriedky, černice, alebo siahnuť po absolútnej klasike s čerešňami. Použiť môžete akékoľvek ovocie, ktoré vám práve dozrieva v záhrade. Nebojte sa pri príprave bublaniny siahnuť aj po koreninách – napríklad škorica je skvelá v kombinácii s čerešňami, stačí ňou jemne posypať čerešne predtým, ako ich naukladáte na bublaninu.

Jahodová bublanina s tvarohom

Ešte viac sviežosti môžete dodať jahodovej bublanine tým, že pri jej príprave použijete tvaroh. Postup prípravy cesta je rovnaký, len v záverečnej fáze pomedzi naukladané ovocie malou lyžičkou uložte na vrch cesta malé kôpky tvarohu, ktorý ste predtým vymiešali s trochou práškového alebo vanilkového cukru. Môžete použiť klasický hrudkovitý alebo krémový tvaroh. Pozor dajte na jeho množstvo, nesmie ho byť priveľa, pretože bublanina by vám veľmi oťažela a bola by hutná.

Náš tip:

Extra sviežosť a vláčnosť môžete bublanine pridať tým, že do cesta primiešate popučený prezretý banán. Pridajte ho hneď v prvom kroku, pri prešľahávaní vajec a cukru najlepšie zapracujete banán do cesta bez toho, aby vám v ceste ostali hrčky. Banán zároveň osladí cesto, môžete ho teda použiť aj na zdravšie osladenie a pri jeho použití ubrať z dávky cukru.

Jahodová bublanina je samozrejme len jedna z možností, ako spracovať zásobu jahôd. Ak ich máte naozaj veľa, môžete si pripraviť napríklad domáci jahodový džem. Jeho príprava je síce o niečo zdĺhavejšia, ale chuť je neprekonateľná!

 

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 4 vajcia
 300 g práškového cukru
 200 ml oleja
 300 ml mlieka
 500 g polohrubej múky
 1 prášok do pečiva
 štipka sódy bikarbóny
 500 g jahôd

Postup

Postup prípravy
1

Vajcia a práškový cukor rozmixujte do penista.

2

Primiešajte olej, mlieko a postupne aj múku. Miešajte už len metličkou, nie mixérom.

3

Na záver pridajte prášok do pečiva, štipku sódy bikarbóny a zľahka premiešajte.

4

Zmes vylejte na vopred vymastený a múkou vysypaný plech.

5

Na povrch naukladajte umyté jahody zbavené zelených lístkov. Ak sú jahody menšie, použite ich celé, ak sú väčšie prekrojte ich pozdĺžne na polovice.

6

Jahodovú bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 -30 minút. Vpichnutím špáradla do cesta skontrolujte, či je bublanina dobre upečená. Špáradlo musí byť po vytiahnutí čisté, bez viditeľných zvyškov cesta.

7

Pred servírovaním môžete bublaninu cez sitko posypať práškovým cukrom.

Jahodová bublanina: Sladké potešenie z čerstvých jahôd