Koreniny: A-Z

Škorica – účinky a použitie

4. decembra 2024
škorica

Škorica je aromatické korenie so sladkou chuťou, ktoré sa získava z kôry škoricovníka. Používa sa nielen na dochucovanie jedál a nápojov, ale aj v tradičnej medicíne pre svoje pozitívne účinky na zdravie. V tomto článku sa bližšie pozrieme na jej pôvod, druhy, účinky a využitie v kuchyni.

Základné informácie o škorici

Škorica, zázračné korenie s dlhou históriou, bola už v starovekom Egypte uznávaná pre svoje liečivé vlastnosti. Egypťania ju používali na liečbu rôznych chorôb, od tráviacich problémov až po infekcie. Okrem toho ju využívali aj pri balzamovaní a náboženských rituáloch.

Poznáme dva typy škorice:

  • Cejlónska škorica (Cinnamomum verum): Považuje sa za “pravú” škoricu. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu chuť a obsahuje menej kumarínu, látky, ktorá vo väčšom množstve môže byť škodlivá pre pečeň.
  • Cassia škorica (Cinnamomum cassia): Je tmavšia, má intenzívnejšiu chuť a obsahuje viac kumarínu. Je lacnejšia a bežnejšie dostupná.

Škorica sa vyrába zo sušenej vnútornej kôry stromu s názvom škoricovník. Kôra sa olupuje, suší a následne sa zvinie do typických “trubičiek”.
Dnes sa škoricovníky pestujú v mnohých tropických oblastiach, najmä na Srí Lanke, v Indonézii, Číne a Vietname.

Účinky škorice

Škorica je bohatá na antioxidanty, vlákninu a obsahuje aj malé množstvo vitamínov a minerálov, ako je mangán, vápnik a železo. Vďaka svojmu zloženiu má pozitívny vplyv na zdravie.

Škorica a diabetes

Škorica je prirodzený pomocník pri regulácii cukru v krvi. Pomáha telu lepšie využiť inzulín a zároveň bráni prudkému nárastu cukru po jedle. To je prospešné najmä pre ľudí s diabetom 2. typu.

Zdravé srdce

Škorica je viac než len chutné korenie. Má preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. Pomáha znižovať krvný tlak a “zlý” cholesterol, čím znižuje riziko srdcových ochorení.

Zmierňuje zápal

Antioxidanty v škorici majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení bolesti a opuchov.

Podpora imunity

Škorica posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti infekciám.

Pôsobí antimikrobiálne

Škorica má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť baktérie a plesne. To môže byť užitočné pri prevencii a liečbe rôznych infekcií, vrátane infekcií dýchacích ciest, močových ciest a kože.

Škorica na chudnutie

Škorica je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Nielenže pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín, ale aj naštartuje váš metabolizmus, zasýti a zníži chuť na sladké.

Škorica a tehotenstvo

Tehotné ženy si môžu škoricu dopriať, ale s mierou. V malom množstve je bezpečná, no nadmerná konzumácia, najmä škorice cassia, sa neodporúča kvôli obsahu kumarínu.

Využitie škorice

Škorica je skutočne všestranné korenie! Hodí sa nielen do sladkých dezertov, koláčov a korenených chlebov, ale aj do slaných jedál. Obľúbená je v kombinácii s čokoládou, jablkami, banánmi a hruškami. Vedeli ste, že kedysi sa bežne používala na ochutenie piva a vína? A dodnes je obľúbenou prísadou do vareného vína. Vyskúšajte ju aj v receptoch blízkovýchodnej a indickej kuchyne, kde sa pridáva do jedál z mäsa a zeleniny.

Inšpirujte sa našimi receptami:

Mletá škorica je ideálna na pečenie, do nápojov a na posypanie hotových jedál. Dodá im jemnú sladkú chuť a lahodnú arómu. Celú škoricu môžete použiť na dochutenie vareného vína, kompótov a omáčok. Jej intenzívna chuť a vôňa preniknú do celého pokrmu.

Ďalší článok