
Škorica je aromatické korenie so sladkou chuťou, ktoré sa získava z kôry škoricovníka. Používa sa nielen na dochucovanie jedál a nápojov, ale aj v tradičnej medicíne pre svoje pozitívne účinky na zdravie. V tomto článku sa bližšie pozrieme na jej pôvod, druhy, účinky a využitie v kuchyni.
Základné informácie o škorici
Škorica, zázračné korenie s dlhou históriou, bola už v starovekom Egypte uznávaná pre svoje liečivé vlastnosti. Egypťania ju používali na liečbu rôznych chorôb, od tráviacich problémov až po infekcie. Okrem toho ju využívali aj pri balzamovaní a náboženských rituáloch.
Poznáme dva typy škorice:
- Cejlónska škorica (Cinnamomum verum): Považuje sa za “pravú” škoricu. Má svetlejšiu farbu, jemnejšiu chuť a obsahuje menej kumarínu, látky, ktorá vo väčšom množstve môže byť škodlivá pre pečeň.
- Cassia škorica (Cinnamomum cassia): Je tmavšia, má intenzívnejšiu chuť a obsahuje viac kumarínu. Je lacnejšia a bežnejšie dostupná.
Škorica sa vyrába zo sušenej vnútornej kôry stromu s názvom škoricovník. Kôra sa olupuje, suší a následne sa zvinie do typických “trubičiek”.
Dnes sa škoricovníky pestujú v mnohých tropických oblastiach, najmä na Srí Lanke, v Indonézii, Číne a Vietname.
Účinky škorice
Škorica je bohatá na antioxidanty, vlákninu a obsahuje aj malé množstvo vitamínov a minerálov, ako je mangán, vápnik a železo. Vďaka svojmu zloženiu má pozitívny vplyv na zdravie.
Škorica a diabetes
Škorica je prirodzený pomocník pri regulácii cukru v krvi. Pomáha telu lepšie využiť inzulín a zároveň bráni prudkému nárastu cukru po jedle. To je prospešné najmä pre ľudí s diabetom 2. typu.
Zdravé srdce
Škorica je viac než len chutné korenie. Má preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. Pomáha znižovať krvný tlak a “zlý” cholesterol, čím znižuje riziko srdcových ochorení.
Zmierňuje zápal
Antioxidanty v škorici majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení bolesti a opuchov.
Podpora imunity
Škorica posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti infekciám.
Pôsobí antimikrobiálne
Škorica má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť baktérie a plesne. To môže byť užitočné pri prevencii a liečbe rôznych infekcií, vrátane infekcií dýchacích ciest, močových ciest a kože.
Škorica na chudnutie
Škorica je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Nielenže pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín, ale aj naštartuje váš metabolizmus, zasýti a zníži chuť na sladké.
Škorica a tehotenstvo
Tehotné ženy si môžu škoricu dopriať, ale s mierou. V malom množstve je bezpečná, no nadmerná konzumácia, najmä škorice cassia, sa neodporúča kvôli obsahu kumarínu.
Využitie škorice
Škorica je skutočne všestranné korenie! Hodí sa nielen do sladkých dezertov, koláčov a korenených chlebov, ale aj do slaných jedál. Obľúbená je v kombinácii s čokoládou, jablkami, banánmi a hruškami. Vedeli ste, že kedysi sa bežne používala na ochutenie piva a vína? A dodnes je obľúbenou prísadou do vareného vína. Vyskúšajte ju aj v receptoch blízkovýchodnej a indickej kuchyne, kde sa pridáva do jedál z mäsa a zeleniny.
Inšpirujte sa našimi receptami:
Mletá škorica je ideálna na pečenie, do nápojov a na posypanie hotových jedál. Dodá im jemnú sladkú chuť a lahodnú arómu. Celú škoricu môžete použiť na dochutenie vareného vína, kompótov a omáčok. Jej intenzívna chuť a vôňa preniknú do celého pokrmu.

-
Škorica celá 3ks
0.36 € s DPH -
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH