Cuketa, cuketa, cuketa… celý rok sa nám na ňu zbiehajú slinky, a keď príde jej sezóna, veľmi rýchlo sa začnú zbiehať hlasy rodinných príslušníkov, ktorým sa počet cuketových jedál za posledné obdobie zdá až príliš veľký.
Náš hrnčekový cuketový koláč vám ale môžeme na 100 % odporučiť. To, že je v ňom aj cuketa, budete vedieť len vy :). Navyše, príprava v hrnčekovej verzii je veľmi jednoduchá a môžete ho pripraviť aj s celozrnnou múkou bez toho, aby bol výsledný koláč suchý alebo sa mrvil.
Cuketu nastrúhajte na jemno a nechajte ju pustiť šťavu.
V samostatnej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do penista, pridajte mlieko a olej. Všetko spolu prešľahajte.
V druhej nádobe zmiešajte suché ingrediencie - múku, kakao, prášok do pečiva, škoricu a perníkové korenie.
Suché ingrediencie postupne pomocou šľahača vmiešajte do mokrých ingrediencií, ale použite pomalý prevod s nižšími otáčkami.
Do cesta pridajte cuketu, z ktorej ste vytlačili prebytočnú šťavu a cesto jemne premiešajte.
Čokoládu nasekajte na menšie kúsky a posypte ňou povrch cesta.
Pečte 20 minúť pri teplote 180°C. Dajte pozor, aby ste koláč príliš nevysušili.
Cuketový koláč môžete samozrejme obmeniť: pridajte koreniny podľa svojej chute, môžete pridať posekané oriešky, vrch koláča môžete namiesto čokoládovej polevy posypať kokosom – naozaj záleží len na vašich preferenciách.
A ak preferujete slané chute, môžete si pripraviť cuketový koláč na slano.
Slaný cuketový koláč
Pre milovníkov slaných chutí prinášame recept aj na slaný cuketový koláč s kuracím mäsom, vďaka ktorému zasýti aj väčších hladošov.
Ingrediencie:
- 500 g cukety
- 300 g strúhanej mozzarelly
- 200 g kuracích pŕs
- 4 vajcia
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g hrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 kávová lyžička Dobroty
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- bylinky podľa vlastnej chute: petržlenová vňať, tymian, kôpor, bazalka
Postup prípravy:
- Cuketu nastrúhajte, osoľte a nechajte pustiť šťavu. Cuketu vytlačte a prebytočnú šťavu zlejte.
- Na panvici si na troške oleja osmahnite cibuľku a krátko na nej orestujte na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso tak, aby sa na povrchu zatiahlo. Odložte bokom a nechajte prechladnúť.
- Cuketu zmiešajte s nastrúhanou mozarellou, vajíčkami, pretlačeným cesnakom. Pridajte lyžičku Dobroty a čerstvo namleté čierne korenie.
- Do zmesi pridajte prechladnuté kuracie mäso aj s cibuľkou, na ktorej ste ho osmahli.
- Pridajte múku a kypriaci prášok do pečiva a dobre primiešajte. Cesto má byť husté a lepivé.
- Zapekaciu misu potrite olejom a premiestnite do nej pripravenú zmes.
- Povrch uhlaďte a pečte pri 200°C približne 20 minút.
Ak ľúbite syr, môžete ho pridať ešte aj tesne pred koncom pečenia a nechať ho niekoľko minút pripiecť.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Tymian 15g
0.51 € s DPH -
Perník 25g
0.50 € s DPH -
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH -
Kôpor 10g
0.43 € s DPH -
Petržlenová vňať 7g
0.43 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Cuketu nastrúhajte na jemno a nechajte ju pustiť šťavu.
V samostatnej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do penista, pridajte mlieko a olej. Všetko spolu prešľahajte.
V druhej nádobe zmiešajte suché ingrediencie - múku, kakao, prášok do pečiva, škoricu a perníkové korenie.
Suché ingrediencie postupne pomocou šľahača vmiešajte do mokrých ingrediencií, ale použite pomalý prevod s nižšími otáčkami.
Do cesta pridajte cuketu, z ktorej ste vytlačili prebytočnú šťavu a cesto jemne premiešajte.
Čokoládu nasekajte na menšie kúsky a posypte ňou povrch cesta.
Pečte 20 minúť pri teplote 180°C. Dajte pozor, aby ste koláč príliš nevysušili.