Najlepšie marinády na grilovanie

marinády na mäso

Cítite to? Tú vôňu dochrumkava upečeného mäska, grilovanej zeleniny a mierne štipľavého dymu? Grilovacia sezóna je opäť tu!

My v Mäspome grilovanie milujeme a preto sme pre vás pripravili niekoľko receptov, vďaka ktorým bude grilovanie hračka. Pripravte si s nami nami najobľúbenejšie jednoduché marinády na mäso, napácujte v nich svoje obľúbené mäso a doprajte si gurmánsky zážitok z grilovačky.

Marinády, ktoré nesmú chýbať na žiadnej grilovačke

Každý z nás preferuje iné chute, nebojte sa preto experimentovať a prispôsobiť recept na marinádu svojim chuťovým bunkám. Ak obľubujete pikantné, nebojte sa použiť kvalitné chilli korenie a mastnejšie mäso, napríklad krkovičku. Tuk je nositeľom chute a chilli v marináde na bravčové mäso sa v mäse krásne chuťovo rozvinie práve vďaka tukovým vláknam, ktorými je mäso popretkávané. Ak chcete, aby si grilované jedlá užili aj deti, zvoľte napríklad kuracie prsia a na marinádu použite našu gril zmes na hydinové mäso so zníženým obsahom soli.

Ideálne je nechať mäso marinovať cez noc alebo aspoň 2 hodiny. Pred grilovaním nezabudnite mäso s dostatočným časovým predstihom vybrať z chladničky, aby nabralo izbovú teplotu ešte predtým, ako ho položíte na rozpálený gril. Aby ste si mohli vychutnať skutočne šťavnaté grilované mäso, prinášame vám recepty na najobľúbenejšie marinády.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy40 minútČas celkom40 minút
BBQ marináda - ingrediencie
 200 ml BBQ omáčky
 50 ml rastlinného oleja
 2 strúčiky cesnaku (pretlačeného)
 1 lyžica sójovej omáčky
 1 lyžička údenej papriky
 2 lyžičky soli
 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Postup prípravy
1

Vo väčšej miske zmiešajte BBQ omáčku, olej, cesnak, sójovú omáčku a údenú papriku.

2

Pridajte soľ, čerstvo pomleté čierne korenie a dobre premiešajte.

3

Mäso, ktoré chcete marinovať, dôkladne potrite pripravenou marinádou a nechajte aspoň na 2 hodiny marinovať.

4

Barbecue marináda je veľmi vhodná na na bravčové a hovädzie mäso, ale vynikajúco ochutí aj kuracie krídelká, stehná alebo kurací steak.

Medovo-horčicová marináda

  •  med
  • dijónska horčica
  • olivový olej
  • cesnak – čerstvý alebo granulovaný
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy:

Vo väčšej nádobe zmiešajte med a dijónsku horčicu v pomere 1:1, pridajte olivový olej, soľ a čerstvo namleté korenie podľa chuti. Do marinády pridajte mäso, dobre premiešate, aby sa marináda dostala všade. Nádobu s mäsom prikryte a nechajte v chlade marinovať minimálne 1 hodinu, ideálne počas celej noci. Pred grilovaním odporúčame nádobu s marinovaným mäsom vybrať z chladničky, aby sa zmenšil teplotný rozdiel predtým, ako mäso položíte na rozpálený gril. Medovo-horčicová marináda sa mimoriadne hodí na kuracie a bravčové mäso.

Bylinková marináda

  •  šťava a kôra z BIO citrónu
  •  čerstvo pretlačený alebo granulovaný cesnak
  •  čerstvé alebo sušené bylinky: bazalka, tymian, rozmarín
  •  soľ
  •  čerstvo zomleté čierne korenie
  •  olivový olej

Postup prípravy:

Bio citrón dôkladne umyte, osušte, vrchnú časť kôry nastrúhajte a šťavu vytlačte. Do šťavy pridajte olivový olej, citrónovú kôru, pretlačený strúčik cesnaku a bylinky. Dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Bylinková marináda sa hodí na chudšie kuracie alebo morčacie mäso, ale tiež na ryby. Môžete ju použiť aj ako zálievku na ochutenie šalátov.

Sladkokyslá marináda

  • 100 g cukru
  • 150 ml vody
  • 50 ml vínneho octu
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžica kečupu

Postup prípravy:

V menšom hrnci alebo na panvici zmiešajte cukor, vodu, ocot, sójovú omáčku, kečup a kukuričný škrob. Priveďte k varu a za stáleho miešania varte dovtedy, kým marináda nezhustne a nezíska správnu konzistenciu. Sladko-kyslá marináda sa hodí na marinovanie bravčového alebo hovädzieho mäsa, ale je vhodná aj ako marináda na kuracie mäso, predovšetkým na tie časti, ktoré sa grilujú aj s kožou.

Jogurtová marináda

  • 200 ml gréckeho jogurtu
  •  jemne nasekaný čerstvý koriander alebo jeho sušená verzia
  •  2 lyžice šťavy z citrónu
  •  3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  •  1 lyžička drvenej rasce
  •  1 lyžička chilli
  •  soľ
  •  čerstvo zomleté čierne korenie

Postup prípravy:

Všetky suroviny zmiešajte v nádobe a do takto pripraveného pácu vložte mäso, na marinovanie môžete použiť aj uzatvárateľné vrecká. Marinujte minimálne 2 hodiny, ale vždy v chladničke. Marinády s obsahom mliečnych výrobkov sú veľmi citlivé na množenie baktérií. Pred grilovaním nechajte mäso nabrať izbovú teplotu. Jogurt v marináde zabezpečí, aby bolo mäso po grilovaní jemné a šťavnaté. Veľmi rýchlo vďaka nemu namarinujete kuracie mäso, ale nemusíte sa báť použiť túto jogurtovú marinádu napríklad aj na jahňacinu.

Pikantná marináda

  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 50 ml šťavy z citrónu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • zázvor
  • soľ s chilli
  • 2 lyžice údenej papriky
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky chilli jalapeňo

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, do zipsovateľného plastového vrecka vložte mäso, ktoré chcete marinádovať a zalejte ho pripravenou marinádou. Dobre premiešajte s mäsom a vrecko uzavrite tak, aby ste vytlačili von čo najviac vzduchu. Mäso s marinádou umiestnite do chladničky a marinujte aspoň 3 hodiny. Takto pripravená pikantná marináda sa hodí na hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso.

 

Receptov na marinády existuje veľmi veľa, aj klasická marináda na mäso s troškou exotického chilli alebo zázvoru dodá mäsu úplne nový rozmer. Nebojte sa experimentovať, skúšajte, kombinujte a nebojte sa siahnuť aj po neobvyklých koreninách – obrovský výber korenín z celého sveta na prípravu tých najlepších marinád nájdete na www.mäspoma.sk.

Prajeme vám krásnu grilovaciu sezónu plnú gurmánskych zážitkov!

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

BBQ marináda - ingrediencie
 200 ml BBQ omáčky
 50 ml rastlinného oleja
 2 strúčiky cesnaku (pretlačeného)
 1 lyžica sójovej omáčky
 1 lyžička údenej papriky
 2 lyžičky soli
 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

Postup

Postup prípravy
1

Vo väčšej miske zmiešajte BBQ omáčku, olej, cesnak, sójovú omáčku a údenú papriku.

2

Pridajte soľ, čerstvo pomleté čierne korenie a dobre premiešajte.

3

Mäso, ktoré chcete marinovať, dôkladne potrite pripravenou marinádou a nechajte aspoň na 2 hodiny marinovať.

4

Barbecue marináda je veľmi vhodná na na bravčové a hovädzie mäso, ale vynikajúco ochutí aj kuracie krídelká, stehná alebo kurací steak.

Najlepšie marinády na grilovanie