Tipy na skvelé a chutné šaláty na grilovačku
S príchodom slnečných a teplých dní sa postupne rozbieha aj grilovacia sezóna a k nej neodmysliteľne patrí grilovanie všetkého čo nám príde pod ruku. Veď komu by nechutilo grilované mäsko, grilovaná zelenina, grilovaný syr, hlavne keď sú skvelo ochutené výrobkami od mäspoma.sk 😊.
Netreba ale zabúdať aj na svieže a ľahké šaláty, aby ste sa ani pri grilovaní nemuseli obávať ťažkého pocitu v žalúdku. Ku každému mäsu na grilovanie odporúčame doplniť poriadnu porciu zeleniny. Správne zvolený zeleninový šalát dokáže výborne doplniť chuť grilovaného jedla, dodať mu sviežosť, ľahkosť a zároveň prospieť nášmu tráveniu. Pripravili sme pre vás recepty na šaláty plné čerstvej a zdravej zeleniny.
Uhorkový šalát
Uhorkový šalát by nemal chýbať na žiadnej grilovačke. Jeho svieža a chrumkavá textúra skvelo dopĺňa šťavnaté grilované mäso, ryby či zeleninu. Príprava je veľmi rýchla a jednoduchá.
Uhorkový šalát je jedným z najtradičnejších šalátov pripravovaných v slovenskej gastronómii. Niet sa čo čudovať, pretože je veľmi jednoduchý na prípravu a zároveň veľmi variabilný v chuti. Môžete si ho dochutiť podľa vlastných preferencií.
Šalátovú uhorku umyte a nakrájajte na tenké plátky.
Uhorku môžete samozrejme aj ošúpať.
Nakrájané plátky posypte soľou a nechajte chvíľu postáť, aby uhorka pustila šťavu.
Pridajte kúsok cukru, octu a premiešajte, aby sa chute spojili.
Ak máte radi pikantnejšie alebo chuťovo výraznejšie šaláty, pridajte čierne korenie, chilli alebo granulovaný cesnak.
Cviklový šalát
Cviklový šalát vďaka svojej nápaditej farbe vynikne na každom stole. Jeho príprava je o niečo zdĺhavejšia, odmenou za vynaloženú námahu a kompenzáciu za neporiadok narobený v kuchyni ale bude výborný šalát ku grilovanému mäsu, ktorý je navyše plný zdraviu prospešných vitamínov a minerálov.
Ingrediencie:
- Surová cvikla
- Soľ
- Rasca
- Čierne korenie
- Olivový olej
- Šťava z limetky
- Syr balkánskeho typu
- Bylinky podľa vlastnej chuti – petržlenová vňať, oregano, čerstvý koriander
Postup prípravy:
- Cviklu dôkladne umyte a celé neošúpané buľvy zabaľte každú samostatne do alobalu, posypané trochou rasce.
- Uložte v alobale zabalené buľvy do pekáča alebo na plech a pečte v rúre asi 1 hodinu.
- Upečenú cviklu nechajte vychladnúť, ošúpte ju a nakrájajte na tenké plátky.
- Posypte ich soľou, čerstvo namletým čiernym korením, pokvapkajte olivovým olejom a šťavou z limetky.
- Odložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Pred podávaním pridajte bylinky – oregano, petržlenovú vňať alebo čerstvý koriander a na vrch posypte syrom balkánskeho typu.
K tomuto šalátu sa skvelo hodí cesnakový dip z našej ponuky, pripravený s majonézou, smotanou alebo jogurtom.
Grécky šalát
Grécky šalát je už aj na Slovensku veľmi dobre známy a často ponúkaný. Spája chuť čerstvej chrumkavej zeleniny, olív a slaného syra. Je sýty a poslúži nielen ako výborný šalát ku grilovanému mäsu, ale aj ako plnohodnotný ľahký obed alebo večera.
Ingrediencie:
- Červená cibuľa
- Olivy (zelené, čierne, kalamata)
- Šalátová uhorka
- Cherry paradajky
- Zelená paprika
- Feta syr
- Čierne korenie
- Oregano
- Bazalka
- Olivový olej
- Vínny ocot
Postup prípravy:
- Umytú a osušenú zeleninu nakrájajte – červenú cibuľu na tenké krúžky, uhorku na polovice a tie následne na tenké polmesiačiky, cherry paradajky na polovice a zelenú papriku na tenké prúžky.
- Všetku zeleninu a olivy zmiešajte v nádobe s čerstvo namletým čiernym korením, oreganom, bazalkou a nakrájaným feta syrom.
- Zakvapnite olivovým olejom, trochou vínneho octu a dôkladne premiešajte. Šalát podávajte vychladený.
Kapustový šalát
Kapustový šalát je absolútna klasika v slovenskej kuchyni, ale má čo ponúknuť aj dnešnému konzumentovi. Minimálne kvôli vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a minerálnych látok by ste si ho mali dopriať pravidelne. Aby ste sa vyhli fádnej chuti, okoreňte ho netradičnými koreninami.
Ingrediencie:
- Biela kapusta
- Červená kapusta
- Šalátové srdiečka
- Soľ
- Citrónové korenie
- Citrónová šťava
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Kapustu nakrájajte na čo najjemnejšie prúžky, osoľte a nechajte chvíľu postáť – pustí šťavu a mierne zmäkne.
- Pridajte najemno nakrájané šalátové srdiečka, čerstvo zomleté citrónové korenie, olivový olej a šťavu z citróna.
Rímsky šalát
Rímsky šalát je jedným z najstarších druhov šalátov a azda najpoužívanejším typom šalátu pri príprave cézar šalátu. Vytvára menšie hlávky, nie ho preto potrebné do šalátu krájať. Jeho listy sú chrumkavé, krehké a veľmi dobre sa chuťovo dopĺňajú s inými druhmi zeleniny. Môžete ho použiť aj ako dekoráciu na ozdobenie taniera a servírovať na ňom všetky grilované pokrmy.
Ingrediencie:
- Rímsky šalát
- Šalátová uhorka
- Cherry paradajky
- Soľ
- Čierne korenie
- Bazalka
- Oregano
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Umyté listy rímskeho šalátu osušte a uložte na tanier.
- Pridajte nakrájanú šalátovú uhorku, prekrojené cherry paradajky a ďalšiu zeleninu podľa vlastného výberu.
- V samostatnej nádobe si pripravte zálievku z olivového oleja, soli, čierneho korenia, bazalky a oregana.
- Zeleninový šalát pred servírovaním pokvapkajte pripravenou zálievkou. Ak vám časť zálievky zvýši, použite ju ako marinádu na grilovanie zeleniny.
Receptov na šaláty je obrovské množstvo, niekoľko z nich sme vám chceli priniesť ako inšpiráciu na obohatenie vašich grilovacích a gurmánskych zážitkov. Skúšajte, experimentujte a nebojte sa popustiť len uzdu svojej fantázii, šalát nepokazí žiadnu grilovačku. Aby chutil naozaj skvele, siahnite po kvalitných koreninách značky Mäspoma. Pomôžu vám vyčariť nezabudnuteľnú chuť chvíľ pohody a letných zážitkov.
Prajeme vám krásnu grilovaciu sezónu plnú gurmánskych zážitkov! Aby bola skutočne skvelá, inšpirujte sa aj našimi Tipmi ako pripraviť najlepšiu marinádu na grilovačku.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Oregano 250g
2.75 € s DPH -
Bio Cesnak granulovaný 15g
0.48 € s DPH -
Petržlen – vňať sušená 10g
1.51 € s DPH -
Bio Rasca mletá 25g
0.72 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Uhorkový šalát je jedným z najtradičnejších šalátov pripravovaných v slovenskej gastronómii. Niet sa čo čudovať, pretože je veľmi jednoduchý na prípravu a zároveň veľmi variabilný v chuti. Môžete si ho dochutiť podľa vlastných preferencií.
Šalátovú uhorku umyte a nakrájajte na tenké plátky.
Uhorku môžete samozrejme aj ošúpať.
Nakrájané plátky posypte soľou a nechajte chvíľu postáť, aby uhorka pustila šťavu.
Pridajte kúsok cukru, octu a premiešajte, aby sa chute spojili.
Ak máte radi pikantnejšie alebo chuťovo výraznejšie šaláty, pridajte čierne korenie, chilli alebo granulovaný cesnak.