
Štedrák
@stvoryzkuchyne
Cesto
- 550 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balík sušeného droždia
- 150 g zmäknutého masla
- 300 ml mlieka
- vajíčko na potretie
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 200 ml teplého mlieka
- 2 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
- 200 g slivkového lekváru
- 2 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
- 150 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 90 ml teplého mlieka
Tvarohová plnka
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 2 PL škrobu
- 2 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
- 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok
POSTUP:
- Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.
- Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.
- Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.
- Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.
- Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.
- Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.
- Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
© Copyright @stvoryzkuchyne