Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, počas ktorého nemôžu chýbať ani tradičné jedlá. Po pôste prichádzajú sviatky hojnosti a chutných jedál, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj veľkonočná baba. Tento slaný veľkonočný koláč je obľúbený najmä na východnom Slovensku. Pripravte si veľkonočnú babu spolu s nami.
Údené mäso uvaríme vo vode. Po 45 min mäso vytiahneme z vody a necháme vychladnúť. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky spolu s klobásou a slaninou.
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme ich teplým mliekom. Pridáme petržlenovú vňať a poriadne premiešame.
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka pridáme do namočených rožkov a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame.
Do vzniknutej zmesi pridáme nakrájané mäso, slaninu a klobásu.
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Vyšľahaný sneh pridáme k zmesi a poriadne zamiešame.
Pripravíme si plech, ktorý vymastíme masťou. Zmes rozmiestnime po celom plechu a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.
Pečieme cca 20-25 minút.
Veľkonočná baba chutí skvelo teplá aj studená. Na veľkonočnom tanieri ju môžete podávať so šunkou, vajíčkom, chrenom alebo cviklou.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Korenie čierne mleté 20g
0.58 € s DPH -
Rasca mletá 25g
0.33 € s DPH -
Petržlenová vňať 7g
0.43 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Údené mäso uvaríme vo vode. Po 45 min mäso vytiahneme z vody a necháme vychladnúť. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky spolu s klobásou a slaninou.
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme ich teplým mliekom. Pridáme petržlenovú vňať a poriadne premiešame.
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka pridáme do namočených rožkov a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame.
Do vzniknutej zmesi pridáme nakrájané mäso, slaninu a klobásu.
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Vyšľahaný sneh pridáme k zmesi a poriadne zamiešame.
Pripravíme si plech, ktorý vymastíme masťou. Zmes rozmiestnime po celom plechu a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.
Pečieme cca 20-25 minút.