Veľkonočná baba (slaný veľkonočný koláč)

Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, počas ktorého nemôžu chýbať ani tradičné jedlá. Po pôste prichádzajú sviatky hojnosti a chutných jedál, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj veľkonočná baba. Tento slaný veľkonočný koláč je obľúbený najmä na východnom Slovensku. Pripravte si veľkonočnú babu spolu s nami.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas1 hod. 25 min.
Ingrediencie
 6 vajec
 200 g údeného mäsa (údená šunka, údené stehno alebo plece)
 50 g klobásy
 100 g oravskej slaniny
 6 ks tvrdších rožkov alebo bieleho pečiva
 100 ml mlieka
 1 ČL soli (podľa chuti)
 mleté čierne korenie podľa chuti
 mletá rasca (voliteľné)
 petržlenová vňať
 masť alebo maslo na vymastenie formy
Postup prípravy
1

Údené mäso uvaríme vo vode. Po 45 min mäso vytiahneme z vody a necháme vychladnúť. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky spolu s klobásou a slaninou.

2

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme ich teplým mliekom. Pridáme petržlenovú vňať a poriadne premiešame.

3

Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka pridáme do namočených rožkov a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame.

4

Do vzniknutej zmesi pridáme nakrájané mäso, slaninu a klobásu.

5

Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Vyšľahaný sneh pridáme k zmesi a poriadne zamiešame.

6

Pripravíme si plech, ktorý vymastíme masťou. Zmes rozmiestnime po celom plechu a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.

7

Pečieme cca 20-25 minút.

Veľkonočná baba chutí skvelo teplá aj studená. Na veľkonočnom tanieri ju môžete podávať so šunkou, vajíčkom, chrenom alebo cviklou.

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 6 vajec
 200 g údeného mäsa (údená šunka, údené stehno alebo plece)
 50 g klobásy
 100 g oravskej slaniny
 6 ks tvrdších rožkov alebo bieleho pečiva
 100 ml mlieka
 1 ČL soli (podľa chuti)
 mleté čierne korenie podľa chuti
 mletá rasca (voliteľné)
 petržlenová vňať
 masť alebo maslo na vymastenie formy

Pokyny

Postup prípravy
1

Údené mäso uvaríme vo vode. Po 45 min mäso vytiahneme z vody a necháme vychladnúť. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky spolu s klobásou a slaninou.

2

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme ich teplým mliekom. Pridáme petržlenovú vňať a poriadne premiešame.

3

Oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka pridáme do namočených rožkov a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame.

4

Do vzniknutej zmesi pridáme nakrájané mäso, slaninu a klobásu.

5

Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Vyšľahaný sneh pridáme k zmesi a poriadne zamiešame.

6

Pripravíme si plech, ktorý vymastíme masťou. Zmes rozmiestnime po celom plechu a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.

7

Pečieme cca 20-25 minút.

Veľkonočná baba (slaný veľkonočný koláč)