Štedrák

štedrák

Štedrák – recept na vianočný koláč, ktorý na vašej štedrej večeri nesmie chýbať

Dodajte štedrému večeru tú správnu sviatočnú atmosféru s lahodne sladkým štedrákom. Tento tradičný recept svojim jemným nadýchaným korpusom doplneným štyrmi chutnými plnkami osloví chuťové poháriky celej vašej rodiny.

NáročnosťPokročilý
Čas prípravy2 hrs 20 minútČas varenia1 hr 10 minútČas celkom3 hrs 30 minút
Cesto
 550 g polohrubej múky
 100 g kryštálového cukru
 1 balík sušeného droždia
 150 g zmäknutého masla
 300 ml mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 200 g mletého maku
 100 g práškového cukru
 200 ml teplého mlieka
 2 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 200 g slivkového lekváru
 2 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 150 g mletých vlašských orechov
 150 g práškového cukru
 90 ml teplého mlieka
Tvarohová plnka
 500 g hrudkovitého tvarohu
 100 g práškového cukru
 2 PL škrobu
 2 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok
Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Pre čo najchutnejší štedrák, môžete do plnky použiť svoj vlastný domáci lekvár či džem.

Ingrediencie

Cesto
 550 g polohrubej múky
 100 g kryštálového cukru
 1 balík sušeného droždia
 150 g zmäknutého masla
 300 ml mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 200 g mletého maku
 100 g práškového cukru
 200 ml teplého mlieka
 2 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 200 g slivkového lekváru
 2 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 150 g mletých vlašských orechov
 150 g práškového cukru
 90 ml teplého mlieka
Tvarohová plnka
 500 g hrudkovitého tvarohu
 100 g práškového cukru
 2 PL škrobu
 2 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok

Postup

Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Štedrák