Štedrák

štedrák

Štedrák – recept na vianočný koláč, ktorý na vašej štedrej večeri nesmie chýbať.

Dodajte štedrému večeru tú správnu sviatočnú atmosféru s lahodne sladkým štedrákom. Tento tradičný recept svojim jemným nadýchaným korpusom doplneným štyrmi chutnými plnkami osloví chuťové poháriky celej vašej rodiny.

NáročnosťPokročilýHodnotenie
Čas prípravy2 hod 20 minútČas varenia1 hod 10 minútČas celkom3 hod 30 minút
Cesto
 polohrubej múky
 kryštálového cukru
 balík sušeného droždia
 zmäknutého masla
 mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 mletého maku
 práškového cukru
 teplého mlieka
 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 slivkového lekváru
 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 mletých vlašských orechov
 práškového cukru
 teplého mlieka
Tvarohová plnka
 hrudkovitého tvarohu
 práškového cukru
 PL škrobu
 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok
Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Pre čo najchutnejší štedrák, môžete do plnky použiť svoj vlastný domáci lekvár či džem.

Ingrediencie

Cesto
 polohrubej múky
 kryštálového cukru
 balík sušeného droždia
 zmäknutého masla
 mlieka
 vajíčko na potretie
Maková plnka
 mletého maku
 práškového cukru
 teplého mlieka
 ČL perníkového korenia Mäspoma Selection
Lekvárová plnka
 slivkového lekváru
 ČL mletej škorice Mäspoma Bio
Orechová plnka
 mletých vlašských orechov
 práškového cukru
 teplého mlieka
Tvarohová plnka
 hrudkovitého tvarohu
 práškového cukru
 PL škrobu
 ČL citrónovej kôry so škoricou Mäspoma Selection
 1 ks vajíčko + 1 ks žĺtok

Postup

Postup prípravy
1

Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

2

Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.

3

Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.

4

Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.

5

Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.

6

Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.

7

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Štedrák