Levanduľový sirup – rýchly a jednoduchý recept

levanduľový sirup

Domáci levanduľový sirup

Levanduľa je neprehliadnuteľná aromatická bylinka s fialovými kvetmi a nezameniteľnou vôňou. Je typickou rastlinou najmä pre oblasť Stredomoria, kde sa pestuje vo veľkom. Jej využitie je rôzne, môžete si z nej pripraviť napríklad chutný čaj alebo domáci sirup. My sme si dnes pre vás pripravili náš overený recept na prípravu levanduľového sirupu. Poďme sa naň spoločne pozrieť.

 

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy20 min.Čas varenia5 min.Celkový čas25 min.
Ingrediencie na 1 liter levanduľového sirupu
 voda
 kryštálový cukor
 stoniek levandule
 ks bio citrón
 kyselina citrónová
1

Do hrnca nalejeme liter vody a necháme prevariť. Prevarenú vodu odstavíme a necháme poriadne vychladnúť.

2

Do pripravenej litrovej nádoby (džbán alebo menší hrniec) nastriháme kvety levandule.

3

Z citrónov odstránime kôru a nakrájame ich na menšie kúsky. Pridáme ich do nádoby s levaduľou.

4

Levanduľu s citrónom zalejeme vychladenou prevarenou vodou a nálev necháme odpočívať na chladnom mieste aspoň 24 hodín.

5

Potom cez sitko alebo gázu dôkladne vyžmýkame šťavu z levandule a citrónov.

6

Takto pripravený nálev v hrnci privedieme k varu spolu s cukrom a kyselinou citrónovou.

7

Do pripravenej uzatvárateľnej nádoby nalejeme ešte horúci sirup a poriadne uzatvoríme. Necháme odpočívať.

Nezabudnite: Nádobu, v ktorej budete sirup skladovať vždy dôkladne umyte a nechajte vysušiť. 

 

Ako využiť levanduľový sirup?

Levanduľový sirup je výnimočný najmä vďaka svojej jemnej kvetinovej vôni a chuti. Domáci levanduľový sirup môžete využiť napríklad na prípravu levanduľovej limonády, ktorá vás príjemne osvieži počas horúcich letných dní. Ak máte chuť na alkoholický koktail pridajte trochu sirupu do Prosecca alebo Gin Tonicu. Naopak počas chladných dní oceníte levanduľový sirup na ochutenie čaju.

Levanduľový sirup

Levanduľový sirup

Účinky levandule a levanduľového sirupu

Levanduľa je nielen známa vďaka svojej očarujúcej a upokojujúcej vôni, ale ponúka aj niekoľko liečivých benefitov.

Levanduľa upokojuje nervový systém
Vďaka silný relaxačným a antistresovým účinkom levanduľa priaznivo zmierňuje napätie, pocity úzkosti a podráždenosti. Ak ste pod stresom alebo čelíte psychickému vyčerpaniu, levanduľa vám môže pomôcť ho zmierniť.

Zlepšuje kvalitu spánku a pôsobí proti nespavosti
Levanduľa je známa aj pre jej sedatívne účinky, vďaka ktorým pomáha pri nespavosti. Taktiež má vplyv na kvalitu spánku – podporuje hlbší a pokojnejší spánok.

Podporuje lepšie trávenie
Trápia vás kŕče, nevoľnosť, či nadúvanie? Práve levanduľa má pozitívne účinky na trávenie a zmierňuje tráviace ťažkosti.

Levanduľa pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
Vďaka jej antiseptickým a protizápalovým účinkom je levanduľa mimoriadne obľúbená najmä pri kožných problémoch, popáleninách, drobných rankách, či bodnutiach hmyzom.

Podpora imunitného systému
Pravidelné užívanie levandule, či už vo forme čerstvého čaju alebo sirupu, priaznivo pôsobí na organizmus a imunitu. Levanduľa podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela.

Príprava domácich sirupov je čoraz obľúbenejšia. Ak sa vám náš recept na levanduľový sirup páčil, odporúčame vám vyskúšať aj recept na bazový a mätový sirup.

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …
  • Kyselina citrónová potravinárska 50 g

    0.44  s DPH

Ingrediencie

Ingrediencie na 1 liter levanduľového sirupu
 voda
 kryštálový cukor
 stoniek levandule
 ks bio citrón
 kyselina citrónová

Pokyny

1

Do hrnca nalejeme liter vody a necháme prevariť. Prevarenú vodu odstavíme a necháme poriadne vychladnúť.

2

Do pripravenej litrovej nádoby (džbán alebo menší hrniec) nastriháme kvety levandule.

3

Z citrónov odstránime kôru a nakrájame ich na menšie kúsky. Pridáme ich do nádoby s levaduľou.

4

Levanduľu s citrónom zalejeme vychladenou prevarenou vodou a nálev necháme odpočívať na chladnom mieste aspoň 24 hodín.

5

Potom cez sitko alebo gázu dôkladne vyžmýkame šťavu z levandule a citrónov.

6

Takto pripravený nálev v hrnci privedieme k varu spolu s cukrom a kyselinou citrónovou.

7

Do pripravenej uzatvárateľnej nádoby nalejeme ešte horúci sirup a poriadne uzatvoríme. Necháme odpočívať.

Levanduľový sirup – rýchly a jednoduchý recept