Foccacia s paradajkami

foccacia s paradajkami

Foccacia s paradajkami - recept chlebový posúch po taliansky

Receptúra na foccaciu s paradajkami vám prináša taliansku kuchyňu a slnko stredomoria priamo na tanier. Každým sústom pocítite harmonické spojenie medzi jemným korenistým nádychom olivového oleja, soľou a osviežujúcimi kúskami paradajok.

NáročnosťIntermediate
Čas prípravy1 hr 40 minútČas varenia20 minútČas celkom2 hrs
 400 g hladkej múky
 125 ml panenského olivového oleja
 10 g sušeného droždia
 1 PL bazalky Mäspoma
 1 PL rozmarínu Mäspoma
 1 PL oregana Mäspoma
 2 strúčiky cesnaku
 250 ml teplej vody
 1 PL medu
 1 ČL soli
 ¼ ČL čierneho mletého korenia
 250 g cherry paradajok
1

V miske zmiešajte vodu, droždie a med. Nechajte cca 5 minút postáť, kým vzíde kvások.

2

Do menšieho hrnca dajte olej, pridajte bylinky a na miernom ohni zohrievajte približne 2 minúty. pridajte pretlačený cesnak a nechajte olej prevoňať daľšie dve minúty. Potom olej odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.

3

Do kvásku pridajte múku, cca ½ bylinkového oleja a vypracujte hladké cesto. Na koniec pridajte ešte soľ a čierne korenie a spracujte na hladké cesto.

4

Vypracované cesto nechajte hodinu podkysnúť v mise vymastenej olejom.

5

Vykysnuté cesto dajte na plech a ručne ho pomocou končekov prstov rozprestrite na plechu.

6

Na cesto poukladajte prekrojené paradajky a nechajte cesto ešte 20 minút podkysnúť.

7

Pred pečením foccaciu potrite zvyšným olejom a dajte piecť na 20 minút do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Foccacia je upečená, keď má krásnu bledo zlatú farbu.

Tento pečený chlieb sa dokonale hodí k večeru strávenému pri vínku, no vychutnáte si ho aj uprostred dňa s chutnou čerstvou zeleninou.

Ingrediencie

 400 g hladkej múky
 125 ml panenského olivového oleja
 10 g sušeného droždia
 1 PL bazalky Mäspoma
 1 PL rozmarínu Mäspoma
 1 PL oregana Mäspoma
 2 strúčiky cesnaku
 250 ml teplej vody
 1 PL medu
 1 ČL soli
 ¼ ČL čierneho mletého korenia
 250 g cherry paradajok

Postup

1

V miske zmiešajte vodu, droždie a med. Nechajte cca 5 minút postáť, kým vzíde kvások.

2

Do menšieho hrnca dajte olej, pridajte bylinky a na miernom ohni zohrievajte približne 2 minúty. pridajte pretlačený cesnak a nechajte olej prevoňať daľšie dve minúty. Potom olej odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.

3

Do kvásku pridajte múku, cca ½ bylinkového oleja a vypracujte hladké cesto. Na koniec pridajte ešte soľ a čierne korenie a spracujte na hladké cesto.

4

Vypracované cesto nechajte hodinu podkysnúť v mise vymastenej olejom.

5

Vykysnuté cesto dajte na plech a ručne ho pomocou končekov prstov rozprestrite na plechu.

6

Na cesto poukladajte prekrojené paradajky a nechajte cesto ešte 20 minút podkysnúť.

7

Pred pečením foccaciu potrite zvyšným olejom a dajte piecť na 20 minút do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Foccacia je upečená, keď má krásnu bledo zlatú farbu.

Foccacia s paradajkami