Domáci mätový sirup – jednoduchý recept na osviežujúci elixír

domáci mätový sirup vo fľaši

Mäta je obľúbenou bylinkou v období jari a leta, kedy má najintenzívnejšiu vôňu a obsahuje najviac účinných látok. Má osviežujúcu chuť, príjemnú vôňu a pozitívne pôsobí aj na organizmus. Príprava domáceho mätového sirupu je ideálny spôsob ako si uchovať vôňu a chuť tejto bylinky celoročne. Sirup môžete využiť do osviežujúcich limonád, koktailov alebo na ochutenie čaju. Pripraviť si domáci mätový sirup zvládne aj začiatočník. Poďme si spoločne pripraviť tento chutný a zdravý sirup.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy30 min.Čas varenia15 min.Celkový čas45 min.
Ingrediencie (na 1 liter mätového sirupu)
 20 vetvičiek čerstvej mäty priepornej
 1 liter vody
 1 kg kryštálového cukru (môžete nahradiť aj trstinovým)
 1 bio citrón (alebo 1 ČL kyseliny citrónovej ako alternatíva)
Postup prípravy
1

Vetvičky mäty opláchneme pod tečúcou vodou.

2

Do hrnca nalejeme 1 liter vody a privedieme k varu. Hneď ako začne voda vrieť, vypneme ju a necháme vychladnúť.

3

Chemicky neošetrený citrón nakrájame na plátky. Ak nemáte k dispozícii bio citrón odporúčame využiť len jeho šťavu, prípadne citrón nahradiť kyselinou citrónovou.

4

Mätové stonky spolu s listami a citrón vložíme do už vychladenej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 12 hodín (ideálne cez noc).

5

Po vyluhovaní scedíme mätu a citrón cez sitko alebo gázu. Snažíme sa šťavu z mäty poriadne vyžmýkať.

6

Do získaného výluhu pridáme cukor a zmes za stáleho miešania privedieme k varu.

7

Sirup varíme cca 10 – 15 minút, pokým sa cukor úplne nerozpustí a zmes mierne nezhustne.

8

Ešte horúci sirup prelejeme do vopred pripravených sklenených fliaš a poriadne uzatvoríme. Mätový sirup skladujeme na tmavých a chladných miestach.

Účinky mäty a mätového sirupu

Svieža, voňavá a všestranná – presne taká je mäta. Okrem toho, že má príjemnú mentolovú chuť, má aj množstvo priaznivých účinkov, vďaka ktorým je obľúbená po celom svete.

Pozitívne podporuje trávenie

Mäta uvoľňuje svaly tráviaceho traktu, čím pomáha zmierňovať nadúvanie, plynatosť a uvoľňuje kŕče. Vie pomôcť s pocitom ťažkosti po jedle a podporuje tvorbu žlče.

Pomáha pri bolesti hlavy

Mentol, ktorý sa v mäte prirodzene nachádza, má jemný chladivý účinok, znižuje napätie, pomáha pri bolestiach hlavy a migréne.

Osviežuje dych a pôsobí antibakteriálne

Mäta efektívne ničí baktérie v ústach, vďaka čomu pomáha pri zápachu z úst a dokonca môže aj zlepšiť stav ďasien.

Upokojuje nervy a znižuje stres

Mäta má príjemnú vôňu, ktorá priaznivo pôsobí na uvoľnenie napätia, znižuje stres, úzkosť a zlepšuje sústredenie. Vôňa mäty taktiež podporuje pokojný spánok.

Pomáha pri nachladnutí

Mäta vďaka mentolu, ktorý obsahuje, uvoľňuje dýchacie cesty, tlmí kašeľ a zmierňuje príznaky prechladnutia alebo alergie. V jesennom období účinky mäty určite oceníte najmä pri nádche.

Nie je nič lepšie, ako si pripraviť poctivý domáci sirup. Ak vás náš mätový sirup oslovil svojou sviežosťou, vyskúšajte aj náš overený recept na bazový sirup. Príprava je veľmi jednoduchá a vy si môžete vychutnať osviežujúci sirup bez zbytočných konzervantov.

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie (na 1 liter mätového sirupu)
 20 vetvičiek čerstvej mäty priepornej
 1 liter vody
 1 kg kryštálového cukru (môžete nahradiť aj trstinovým)
 1 bio citrón (alebo 1 ČL kyseliny citrónovej ako alternatíva)

Pokyny

Postup prípravy
1

Vetvičky mäty opláchneme pod tečúcou vodou.

2

Do hrnca nalejeme 1 liter vody a privedieme k varu. Hneď ako začne voda vrieť, vypneme ju a necháme vychladnúť.

3

Chemicky neošetrený citrón nakrájame na plátky. Ak nemáte k dispozícii bio citrón odporúčame využiť len jeho šťavu, prípadne citrón nahradiť kyselinou citrónovou.

4

Mätové stonky spolu s listami a citrón vložíme do už vychladenej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 12 hodín (ideálne cez noc).

5

Po vyluhovaní scedíme mätu a citrón cez sitko alebo gázu. Snažíme sa šťavu z mäty poriadne vyžmýkať.

6

Do získaného výluhu pridáme cukor a zmes za stáleho miešania privedieme k varu.

7

Sirup varíme cca 10 – 15 minút, pokým sa cukor úplne nerozpustí a zmes mierne nezhustne.

8

Ešte horúci sirup prelejeme do vopred pripravených sklenených fliaš a poriadne uzatvoríme. Mätový sirup skladujeme na tmavých a chladných miestach.

Domáci mätový sirup – jednoduchý recept na osviežujúci elixír