
Indická kuchyňa si získala obľubu aj u nás. Ak ste aj vy milovníkom exotickej chute v kombinácii s jemnou pikantnosťou, pripravený recept na indicky inšpirované kura určite zaradíte do vášho jedálnička. Dokonalo krémová omáčka v kombinácii s nadýchanou ryžou vás nesklame.
Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na oleji do zlatista.
Na orestovanú cibuľku pridáme maslo, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a dôkladne premiešame.
Keď sa nám maslo roztopilo, pridáme korenie garam masala, chilli a kuracie mäso.
Mäso prudko orestujeme, aby sa čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridáme paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu.
Premiešame a necháme variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčku nakoniec dochutíme soľou a korením.
Medzitým si do menšieho hrnca vysypeme ryžu a podlejeme 450 ml vody. Do ryže pridáme klinčeky, štipku mletej škorice, trochu soli a privedieme k varu.
Keď sa ryža začne variť, prikryjeme ju pokrievkou, plameň znížime na minimum a varíme cca 12 min.
Potom ryžu odstavíme a necháme ju prikrytú odpočívať ďalších 10 minút.
Mäso s omáčkou servírujeme spolu s ryžou a lyžicou bieleho jogurtu.
Domáce korenie Garam Masala
Garam Masala je aromatická zmes korenín pochádzajúca z indickej kuchyne. Jedlám dodáva bohatú a hrejivú orientálnu chuť. Korenie Garam Masala si môžete pripraviť aj u vás doma, vďaka čomu si viete upraviť jeho chuť podľa vašich osobných preferencií.
Základný recept, ktorý si viete prispôsobiť, sa skladá z týchto ingrediencií:
- 2 PL koriandrové semienka
- 1 PL rasca celá
- 1 PL celé čierne korenie
- 1 PL kardamón
- 1 PL klinček
- 1 ks škorica celá (alebo 1/2 ČL škorice mletej)
- 1/2 PL muškátový orech (mletý alebo strúhaný)
- 2 ks badián celý
- 1 PL fenikel
- 2 ks bobkový list
Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí uvedené koreniny zmiešať a krátko opiecť na suchej panvici (pozor, aby sa vám nepripálili). Vzniknutú zmes korenín pomelieme na jemný prášok a uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Chilli mleté 20g
0.43 € s DPH -
Korenie štyroch farieb celé 20g
0.67 € s DPH -
Klinček celý 20g
0.74 € s DPH -
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH -
Zázvor mletý 35g
1.50 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na oleji do zlatista.
Na orestovanú cibuľku pridáme maslo, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a dôkladne premiešame.
Keď sa nám maslo roztopilo, pridáme korenie garam masala, chilli a kuracie mäso.
Mäso prudko orestujeme, aby sa čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridáme paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu.
Premiešame a necháme variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčku nakoniec dochutíme soľou a korením.
Medzitým si do menšieho hrnca vysypeme ryžu a podlejeme 450 ml vody. Do ryže pridáme klinčeky, štipku mletej škorice, trochu soli a privedieme k varu.
Keď sa ryža začne variť, prikryjeme ju pokrievkou, plameň znížime na minimum a varíme cca 12 min.
Potom ryžu odstavíme a necháme ju prikrytú odpočívať ďalších 10 minút.
Mäso s omáčkou servírujeme spolu s ryžou a lyžicou bieleho jogurtu.