Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka - tradičný recept zo slovenského a českého dedičstva

Veľkonočná hrudka, tradične známa v Slovenskom a Českom regióne, je hlboko zakoreneným pokrmom s významom nového života a zjednotenia. Môžete sa s ňou stretnúť v dvoch hlavných prevedeniach.

NáročnosťZačiatočník
Čas prípravy8 hrsČas varenia30 minútČas celkom8 hrs 30 minút
 1 l mlieka
 10 vajec
 ½ ČL soli
 štipka čierneho korenia
1

Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.

2

Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.

3

Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.

4

Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.

Sladká hrudka ponúka sladší zážitok vďaka pridanému cukru, vanilky či iných sladkých prísad. Oproti tomu je slaná hrudka sprevádzaná jemnými chuťovými tónmi a môžete ju obohatiť pridaním voňavých byliniek.

Ingrediencie

 1 l mlieka
 10 vajec
 ½ ČL soli
 štipka čierneho korenia

Postup

1

Vajcia s mliekom a soľou za stáleho miešania varíme.

2

Keď začnú hustnúť, pridáme čierne korenie. Hmotu musíme stále miešať a je lepšie ju variť v hrnci s hrubším dnom.

3

Scedíme cez sterilnú gázu, dôkladne vytlačíme tekutinu.

4

Na chvíľu zaťažíme, necháme vychladnúť a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.

Veľkonočná hrudka