Koreniny: A-Z

Medvedí cesnak – účinky a využitie

13. februára 2025

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je rastlina z čeľade cibuľovitých, ktorá sa vyznačuje silnou cesnakovou arómou a chuťou. Rastie najmä v strednej a západnej Európe, no jeho výskyt zasahuje aj do južnejších oblastí Európy (Španielsko, sever Talianska a balkánskeho polostrova). Vyskytuje sa tiež aj vo Veľkej Británie, na juhu Škandinávie a dokonca zasahuje aj do oblasti Kaukazu.
Zbierajú sa listy, ktoré nájdete v listnatých a lužných lesoch s dostatočnou vlhkosťou. Zber medvedieho cesnaku začína skoro na jar (v niektorých prípadoch už v marci), ale jeho sezóna je veľmi krátka. Trvá iba cca dva mesiace v roku.

Účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je vďaka svojim účinkom na organizmus a chuti veľmi obľúbený v kuchyni a tradičnej medicíne. Obsahuje hlavne vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy a bielkoviny.

Detoxikácia organizmu

Medvedí cesnak má silné detoxikačné účinky. Pomáha čistiť organizmus od toxínov a podporuje vylučovanie škodlivých látok. Má priaznivé účinky na pečeň a obličky. Pravidelná konzumácia čerstvého medvedieho cesnaku pomáha zmierňovať únavu zapríčinenú nahromadenými toxínmi, čím podporuje celkové zdravie a vitalitu.

Žalúdočné problémy

Antimikrobiálne zložky a protizápalové účinky medvedieho cesnaku prispievajú k správnej funkcii tráviaceho traktu. Pomáhajú potlačiť plynatosť, nadúvanie, kŕče a zápchu. Medvedí cesnak tiež podporuje tvorbu enzýmov, čo má pozitívny vplyv na trávenie a vstrebávanie živín.

Vysoký krvný tlak

Ak trpíte vysokým krvným tlakom konzumácia medvedieho cesnaku môže pomôcť znížiť krvný tlak.

Bolesť hlavy

Trápia vás časté bolesti hlavy alebo migrény? Práve medvedí cesnak vám môže byť nápomocný. Zlepšuje cirkuláciu krvi a rozširovanie ciev, čím môže znížiť napätie a bolesť v hlave.

Choroby horných dýchacích ciest

Medvedí cesnak sa tiež využíva pri liečbe astmy či zápalu priedušiek. Vďaka jeho silným antibakteriálnym, antivírusovým a protizápalovým účinkom pomáha uvoľnovať hlievny, a zmierniť príznaky zápalu.

Antioxidačné účinky

Medvedí cesnak je plný antioxidantov. Pravidelná konzumácia medvedieho cesnaku chráni organizmus pred voľnými radikálmi a tým predchádza vzniku rôznych degeneratívnych a chronických ochorení.

Podpora imunity a antibakteriálne účinky

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a B pomáha posilniť imunitný systém a tým chrániť organizmus pred možnými infekciami.

Medvedí cesnak a tehotenstvo

Medvedí cesnak sa počas tehotenstva môže konzumovať v zdravej miere. Môže pomôcť pri tráviacich problémoch, ktorými budúce mamičky často trpia, podporuje imunitu, čím pozitívne vplýva na zdravie matky aj plodu. Odporúčame však prispôsobiť jeho konzumáciu vášmu zdravotnému stavu a poradiť sa o jeho konzumácii s lekárom.

 

Upozornenie: Netreba však zabúdať, že medvedí cesnak je korenina, nie zelenina. Pri nadmernej konzumácii môže dôjsť k problémom so žlčníkom, či žalúdočným problémom.

 

Využitie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je sezónna záležitosť, preto je dôležité vedieť, ako ho správne uskladniť, aby sme si jeho chuť a účinky mohli vychutnávať čo najdlhšie.

Najlepším spôsobom ako si uchovať medvedí cesnak je pripraviť si tinktúru. Recept je úplne jednoduchý. Budete potrebovať listy z medvedieho cesnaku a tvrdý alkohol (38-40% obsah alkoholu). Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku a zalejte alkoholom. Následne fľašu odložte na tmavé miesto a nechajte odležať minimálne 2 týždne. Potom roztok preceďte.

Takto pripravenú tinktúru viete potom používať počas celého roka rovnako ako samotný medvedí cesnak. Používa sa teda na zlepšenie trávenia, zlepšenie krvného obehu, posilnenie imunitného systému a liečenie dýchacích problémov. Taktiež sa používa ako prevencia prechladnutia a chrípky.

Tinktúru by nemali užívať tehotné ženy a osoby s poruchou pečene a žlčníka.

Medvedí cesnak má široké využitie v kuchyni aj v tradičnej medicíne. V kuchyni sa používa čerstvý ako korenie do rôznych jedál. Môžete ho využiť pri príprave rôznych šalátov, nátierok, na prípravu pesta alebo krémovej polievky z medvedieho cesnaku.