
(Cesnak kuchynský – Allium sativum)
Cesnak pochádza zo stepí strednej Ázie. Je jednou z najdlhšie pestovaných rastlín, pôvodne sa používal v lekárstve a v čiernej mágii.
Výskyt: Je pôvodom zo strednej Ázie, u nás sa bežne pestuje v záhradkách a na poliach ako zelenina. Je známy odpradávna, v Číne sa pestoval už od 2. stor. pr. Kristom, v Mezopotámii a Egypte odnepamäti. Behom staroveku sa dostal cez Malú Áziu do Grécka a Talianska a odtiaľ k nám. Dnes sa pestuje v teplejších oblastiach celého sveta.
Vzhľad: Cesnak kuchynský je trváca rastlina, ktorá má na báze zloženú stlačenú guľovitú cibuľu. Cibuľa je zložená z niekoľko dužinatých časti (strúčikov), ktoré sú prekryté spoločným obalom bielej až purpurovej farby. Oddelenými strúčikmi je možné cesnak vegetatívne rozmnožovať.
Vôňa a chuť: Surový alebo sušený cesnak je štipľavý a páli, „mokrý“ cesnak je jemnejší. Alicín disuflát sa vytvára pri rezaní cesnaku a práve ten spôsobuje zápach z úst, pri konzumovaní čerstvého cesnaku.
Použitie: Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada do varených jedál, studených a varených omáčok, či na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku. Hodí sa takmer ku každému jedlu.
Liečebné: Má antibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Posilňuje imunitu a má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom.