DECEMBER

Štedrák

@stvoryzkuchyne

Cesto

  • 550 g polohrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balík sušeného droždia
  • 150 g zmäknutého masla
  • 300 ml mlieka
  • vajíčko na potretie

Maková plnka

Lekvárová plnka

Orechová plnka

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 90 ml teplého mlieka

Tvarohová plnka

POSTUP:

  1. Na kysnuté cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime nelepivé cesto. Miesime cca 10 minút. Cesto následne premiesime na pomúčenej doske a uložíme naspäť do misky. Misku uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.
  2. Plnky si pripravíme zmiešaním jednotlivých surovín pre danú plnku. Pri makovej a orechovej plnke mlieko prevaríme a zalejeme zvyšné suroviny. Premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Cesto si premiesime a rozdelíme na 5 častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 27 cm.
  4. Na plech si uložíme papier na pečenie a naňho formu s priemerom 26 cm. Na dno uložíme prvé cesto. Potrieme makovou plnkou. Následne uložíme druhé cesto, potrieme lekvárovou plnkou.
  5. Navrstvíme ďalšie cesto, potrieme ho orechovou plnkou. Uložíme predposledné cesto, potrieme ho tvarohovou plnkou a na vrch uložíme posledný kruh cesta.
  6. Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom a cesto popicháme.
  7. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 70 minút. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

© Copyright @stvoryzkuchyne

Varenie je radosť !

Pozrite si kompletnú ponuku našich korenínalebo nájdite nové inšpirácie v receptári.

Poďme nakupovaťRecepty

Don't show again | X