Koreniny: A-Z

Zázvor

13. júna 201710 marca, 2024
zázvor

(Ďumbier lekársky – Zingiber officinale)

Ďumbier je podzemok, podzemný orgán stonkového pôvodu rastliny pripomínajúcej malý bambus. Podzemky sa ľahko prenášajú, preto bol zázvor prvou orientálnou koreninou, ktorá sa pestovala kdekoľvek. Bol jednou z prvých korenín, ktoré sa dostali do Stredomoria, pravdepodobne s ním obchodovali Feničania a bol známy v starovekom Egypte, Grécku a Ríme.

Výskyt: Ďumbier, pôvodom z tropických pralesov juhovýchodnej Ázie, sa teraz veľmi pestuje v karibskej oblasti, na Havaji, v Afrike a v severnej Austrálii. Čína a India sú najväčší producenti, ale tvrdí sa, že jamajský zázvor je najlepší.

Vzhľad: Má úzke listy a malé žlto-purpurové kvety podobné kosatcom, tvrdý, ale hrčovitý podzemok.

Vôňa a chuť: Ďumbier má teplú drevitú, prenikavo sladkú arómu. Jeho chuť je štipľavá a mierne ostrá.

Použitie: Čína a väčšina ázijských krajín používa čerstvý ďumbier často spolu s cesnakom. Čerstvý aj sušený ďumbier sa bežne používa v Indi. V Číne sa zvyknú strúhaným, na kúsky alebo na plátky nakrájaným alebo rozotretým zázvorom ochucovať ryby či iné plody, mäso a hydina, pretože zázvor neutralizuje nepríjemný rybací a mäsový pach. Ďumbier sa hojne používa na prípravu sladkých aj pikantných pokrmov. Je dôležitou zložkou karí prášku, používa sa do medovníkov, sušienok, koláčov, pudingov, marinád a do mnohých ázijských zeleninových pokrmov.

Liečebné: Hojne sa používa v ázijskom liečiteľstve na podporu trávenia. Dumbierový čaj má zahrievajúce účinky a údajne zlepšuje krvný obeh. Predpokladá sa, že chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, potláča zápaly a brzdí rakovinu žalúdka.

Ďalší článok