Neodolateľný cuketový koláč – jednoduchý recept

cuketový koláč

Cuketový perník

Cuketa, cuketa, cuketa… celý rok sa nám na ňu zbiehajú slinky, a keď príde jej sezóna, veľmi rýchlo sa začnú zbiehať hlasy rodinných príslušníkov, ktorým sa počet cuketových jedál za posledné obdobie zdá až príliš veľký.

Náš hrnčekový cuketový koláč vo forme perníka vám ale môžeme na 100 % odporučiť. To, že je v ňom aj cuketa, budete vedieť len vy :). Navyše, príprava v hrnčekovej verzii je veľmi jednoduchá a môžete ho pripraviť aj s celozrnnou múkou bez toho, aby bol výsledný koláč suchý alebo sa mrvil.

NáročnosťZačiatočníkHodnotenie
Počkajte prosím …
Čas prípravy20 min.Čas varenia20 min.Celkový čas40 min.
Ingrediencie
 2,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
 4 lyžice kakaa
 1 prášok do pečiva
 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
 1 hrnček kryštálového cukru
 2 vajcia
 1 hrnček mlieka
 2 hrnčeky najemno nastrúhanej cukety
 1/2 čajovej lyžičky škorice
 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
 200 g horkej alebo mliečnej čokolády
Postup prípravy
1

Cuketu nastrúhajte na jemno a nechajte ju pustiť šťavu.

2

V samostatnej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do penista, pridajte mlieko a olej. Všetko spolu prešľahajte.

3

V druhej nádobe zmiešajte suché ingrediencie - múku, kakao, prášok do pečiva, škoricu a perníkové korenie.

4

Suché ingrediencie postupne pomocou šľahača vmiešajte do mokrých ingrediencií, ale použite pomalý prevod s nižšími otáčkami.

5

Do cesta pridajte cuketu, z ktorej ste vytlačili prebytočnú šťavu a cesto jemne premiešajte.

6

Čokoládu nasekajte na menšie kúsky a posypte ňou povrch cesta.

7

Pečte 20 minúť pri teplote 180°C. Dajte pozor, aby ste koláč príliš nevysušili.

Cuketový oerník môžete samozrejme obmeniť: pridajte koreniny podľa svojej chute, môžete pridať posekané oriešky, vrch koláča môžete namiesto čokoládovej polevy posypať kokosom – naozaj záleží len na vašich preferenciách.

Garantujeme vám, že cuketu v takejto podobe si zamiluje každý odporca zeleniny či malý maškrtník.

Ak predsa len preferujete slanšie chute, vyskúšajte náš recept na slaný cuketový koláč či zapekanú cuketu v paradajkovej omáčke.

 

 

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 2,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
 4 lyžice kakaa
 1 prášok do pečiva
 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
 1 hrnček kryštálového cukru
 2 vajcia
 1 hrnček mlieka
 2 hrnčeky najemno nastrúhanej cukety
 1/2 čajovej lyžičky škorice
 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
 200 g horkej alebo mliečnej čokolády

Pokyny

Postup prípravy
1

Cuketu nastrúhajte na jemno a nechajte ju pustiť šťavu.

2

V samostatnej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do penista, pridajte mlieko a olej. Všetko spolu prešľahajte.

3

V druhej nádobe zmiešajte suché ingrediencie - múku, kakao, prášok do pečiva, škoricu a perníkové korenie.

4

Suché ingrediencie postupne pomocou šľahača vmiešajte do mokrých ingrediencií, ale použite pomalý prevod s nižšími otáčkami.

5

Do cesta pridajte cuketu, z ktorej ste vytlačili prebytočnú šťavu a cesto jemne premiešajte.

6

Čokoládu nasekajte na menšie kúsky a posypte ňou povrch cesta.

7

Pečte 20 minúť pri teplote 180°C. Dajte pozor, aby ste koláč príliš nevysušili.

Neodolateľný cuketový koláč – jednoduchý recept