Koreniny: A-Z

Petržlen

17 augusta, 2021

(Petroselinum crispum)

Petržlenová vňať je jedna z mála byliniek považovaných v západnej kuchyni za nenahraditeľné, je odolná, jedno – alebo dvojročná rastlina, pochádzajúca z oblasti východného Stredomoria. V súčasnosti sa pestuje takmer všade v oblati mierneho pásma.

Čerstvé listy sa používajú najčastejšie, hamburský petržlen sa pestuje najmä pre koreň.

Vzhľad: Petržlen záhradný je dvojročná rastlina dosahujúca v prvom roku 30 cm a v druhom až 1 meter. Má silný, mrkve podobný koreň a šťavnaté stonky zakončené jednoduchými kučeravými listami.

Vôňa a chuť: Petržlen má ľahko korenistú vôňu s náznakom anízu a citrónu, chuť je šťavnatá, bylinná s jemnou korenistou prímesou. Je obľúbený najmä pre jeho čistú, čerstvú chuť, vysoký obsah železa a vitamínov A a C.

Použitie: Používa sa do omáčok, šalátov, plniek a omeliet takmer na celom svete.Pre zachovanie sviežej chuti petržlen pridávame do jedla pred koncom varenia. Hamburský petržlen sa väčšinou používa do polievok a prívarkov, ale môžeme ho piecť a variť podobne ako inú koreňovú zeleninu. Veľmi dobre sa hodí k vareným zemiakom. Je nevyhnutnou súčasťou mnohých tradičných koreninových zmesí; francúzskeho bouquet garni a persillade – nasekaná zmes petržlenu a cesnaku; talianskeho gremolata a salsa verde; a tabouleh – libanonského šalátu.

Liečebné: Petržlen sa z hľadiska medicínskeho považuje za močopudný prostriedok vhodný na ľadvinové problémy, rozpúšťanie ľadvinových kameňov, ďalej ako prostriedok povzbudzujúci trávenie a vypudzujúci plyny. Čaj zo semien petržlenu je v Nemecku ľuďom predpisovaný proti vysokému krvnému tlaku. Čaj z petržlenovej vňate má vlastnosti znižovať horúčku. Petržlen má vysoký obsah chlorofylu čo je aktívna zložka väčšiny osviežovačov dychu.

Ďalší článok

Mäspoma je Mňäm!

Súťaž bola ukončená 5.6.2022! Pozrite si zoznam 30 výhercov.

Zobräziť viac