(Pamajorán obyčajný – Origanum vulgare)
Trvácna, korenisto aromatická bylina vysoká 30-70 cm. Kvitne v júli až októbri špinavočervenými až ružovofialovými kvetmi. Obľubuje slnečné a teplé prostredie. Na korenenie používame čerstvý alebo sušený list. V čase asi 14 dní pred úplným rozkvitnutím obsahuje pamajorán najviac liečivých látok.
Výskyt: Pochádza z oblasti Stredomoria a západnej Ázie.
Vzhľad: Červenkasté, vzpriamené polokríky s drevnatejúcou stonkou, listy sú sýtozelenej farby a na rube chlpaté, kvety sú tmavoružové, biele alebo lilavé.
Vôňa a chuť: Základná chuť je teplá, jemne ostrá a horkastá, s náznakom gáfru.
Použitie v kuchyni: Hodí sa najmä do mastných jedál, lebo zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Koreníme s ním rajčiakové, syrové a vaječné jedlá, zemiakové jedlá a mäso. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu má v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizzy. Korenia sa ním šaláty, polievky a používa sa pri pečení a grilovaní mäsa. Chuťou a vôňou mimoriadne ladí s bazalkou, paradajkami, cesnakom a olivovým olejom.
Liečebné účinky: Pomáha pri suchom kašli a chorobách priedušiek. Mierni pocit strachu, upokojuje, podporuje spánok. Je vhodný proti nadúvaniu. Chráni pred choroboplodnými zárodkami nachádzajúcimi sa v potrave a využíva sa aj ako bylinkový dezinfekčný prostriedok (ústnej dutiny, hrdla, dýchacích ciest).
-
Oregano 7g
0.30 € s DPH