Koreniny: A-Z

Oregano

25. júna 201710 marca, 2024
oregano

(Pamajorán obyčajný – Origanum vulgare)

Trvácna, korenisto aromatická bylina vysoká 30-70 cm. Kvitne v júli až októbri špinavočervenými až ružovofialovými kvetmi. Obľubuje slnečné a teplé prostredie. Na korenenie používame čerstvý alebo sušený list. V čase asi 14 dní pred úplným rozkvitnutím obsahuje pamajorán najviac liečivých látok.

Výskyt: Pochádza z oblasti Stredomoria a západnej Ázie.

Vzhľad: Červenkasté, vzpriamené polokríky s drevnatejúcou stonkou, listy sú sýtozelenej farby a na rube chlpaté, kvety sú tmavoružové, biele alebo lilavé.

Vôňa a chuť: Základná chuť je teplá, jemne ostrá a horkastá, s náznakom gáfru.

Použitie v kuchyni: Hodí sa najmä do mastných jedál, lebo zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav. Koreníme s ním rajčiakové, syrové a vaječné jedlá, zemiakové jedlá a mäso. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu má v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizzy. Korenia sa ním šaláty, polievky a používa sa pri pečení a grilovaní mäsa. Chuťou a vôňou mimoriadne ladí s bazalkou, paradajkami, cesnakom a olivovým olejom.

Liečebné účinky: Pomáha pri suchom kašli a chorobách priedušiek. Mierni pocit strachu, upokojuje, podporuje spánok. Je vhodný proti nadúvaniu. Chráni pred choroboplodnými zárodkami nachádzajúcimi sa v potrave a využíva sa aj ako bylinkový dezinfekčný prostriedok (ústnej dutiny, hrdla, dýchacích ciest).

Ďalší článok