Najlepšiu štipľavú papriku vyrába slovenská Mäspoma

 

Paprika patrí spoločne s čiernym korením k najpoužívanejším koreninám slovenských domácností. Okrem sladkej papriky je u nás obľúbená aj tá štipľavá. 

Pri výbere tej najkvalitnejšej vám pomôže test kvality, ktorý pripravila RTVS v spolupráci s magazínom dTest. Zúčastnili sa ho tak privátne značky obchodných reťazcov, ako aj klasické známe značky korenín ako Mäspoma, Thymos, Kotányi či Marco Polo. 

Ako rozoznať kvalitu? 

Výrobky prešli prísnymi meraniami v akreditovaných laboratóriách Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave pod dohľadom skúsených laboratórnych pracovníkov. A na čo sa pri hodnotení 9 druhov štipľavých paprík odborníci zamerali? 

Množstvo celkového popola: Svedčí o kvalite spracovania papriky – čím ich je v paprike menej, tým lepšie. Celkovým popolom označujeme pevné zvyšky, ktoré ostanú po spálení papriky. Legislatívna požiadavka na Slovensku je maximálne 8%. Najlepší výsledok v tejto oblasti a teda najnižší obsah popola mala COOP Jednota Paprika štipľavá.

Vlhkosť: Je veľmi dôležitá pri skladovaní. Vyššia vlhkosť v paprike môže totiž spôsobiť zvýšenie počtu mikroorganizmov, zatuchnutosť a celkové znehodnotenie koreniny. Práve preto sa po otvorení balenia odporúča skladovať v suchom prostredí. Najnižšiu vlhkosť namerali laboratóriá pri COOP Premium Paprika štipľavá.

Obsah kapsaicínu: Za pálivú chuť je zodpovedný práve obsah tejto látky. Najviac sa ho nachádza v žilách papriky a jej semenách. Ak ho sušená paprika obsahuje málo, musíte na dosiahnutie výraznej chuti použiť pri varení väčšie množstvo. Tak vás výrobca nepriamo núti k vyššej spotrebe a častejšiemu nákupu. Platná legislatíva požaduje minimálne 0,06% kapsaicínu. Najväčší podiel kapsaicínu sa nachádza vo výrobkoch COOP Jednota Paprika štipľavá a Mäspoma Paprika štipľavá. Obom namerali zhodne po 0,19%.

Množstvo kapsantínu: Zvyšuje farbivosť papriky. Vysoké percento tejto látky sa požaduje skôr u papriky sladkej. Aj pri tej pálivej je však dôležité, aby pokrm pekne dofarbila. V tomto teste najlepšie dopadla COOP Jednota Paprika štipľavá.

Zabodovala slovenská Mäspoma 

Finálny rebríček top 3 najkvalitnejších pálivých paprík sa skladal z výrobkov, ktoré dopadli v sumáre spomínaných kategórií najlepšie. Tromi najlepšími produktami sa stali:

  1. COOP Jednota Paprika štipľavá
  2. Mäspoma Paprika štipľavá 
  3. COOP Premium Paprika štipľavá. 

Všetky tri výrobky pritom pochádzajú od toho istého výrobcu –  slovenskej spoločnosti Mäspoma. Na našom trhu pôsobí už 30 rokov a svoj široký sortiment korenín a ochucovadiel dodáva aj do iných krajín Európskej únie. Pochváliť sa môže rôznymi oceneniami a certifikátmi ako napríklad Značkou kvality I. a II. stupňa. 

 

👉 Odkaz na reláciu: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15251/276608