Koreniny: A-Z

Citrón

9. júla 201710 marca, 2024
citrón

(Citrus limon)

Citrón pochádza z Ázie, jeho presný domov však nie je známy. Do úvahy pripadajú východné Himaláje, juhovýchodná Ázia alebo južná Čína. Arabi ho spoznali v 10. stor., Európania pravdepodobne až o 200 rokov neskôr. Napriek tomu sa v európskej kuchyni ešte dlho citróny nepoužívali. Krištof Kolumbus priniesol citróny pri svojej druhej plavbe v roku 1493 do Zámoria. S pestovaním na obchodné účely začali v 19. stor. Taliansko, Španielsko, Florida a Kalifornia.

Výskyt: Citróny sa pestujú v subtropických oblastiach všetkých kontinentov. Ich najväčšími producentmi sú USA, Taliansko a Španielsko.

Vzhľad: Citróny nie sú tropickou rastlinou, ale potrebujú mierne podnebie subtrópov. Stromy vysoké až do 7 m patria k najatraktívnejším rastlinám Stredozemia. Uprostred tmavozeleného lístia visia súčasne jemné biele kvety, bledozelené nezrelé a žiariace žlté zrelé citróny. Tvar citrónu je oválny s výrazným špicom alebo malou vypuklinou pri stopke a opačnom konci. Šupka je podľa odrody tenká alebo hrubá, drsná z vlhkého podnebia, hladká zo suchých oblastí, podľa skladovania zelená až žltá.

Vôňa a chuť: Citróny majú horkastú arómu a výraznú kyslú chuť.

Použitie: Obsahujú veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody, preto sa používajú ako prírodné okysľovadlo do mnohých pokrmov, alebo sa z nich získava kyslá šťava. Šťava a šupka sa používajú do sladkých jedál a na pečenie. Zavarené s pomarančmi ako marmeláda. Odšťavené na nápoje, sorbety, omáčky. Nakrájané na kolieska ako dekorácia. Citrónová šťava sa používa k pečeným rybám, šalátom, kôra do kyslých omáčok, na hydinu a ryby, do ryžových jedál. Plátky citróna sa podávajú k rybám, divine, ako ozdoba na misy.