
Pažítka, známa tiež ako cesnak pažítkový (Allium schoenoprasum), je obľúbená bylinka, ktorá sa často používa v kuchyni na dochutenie rôznych jedál.
Vyznačuje sa svojimi tenkými, zelenými stonkami a jemnou cibuľovou chuťou. Pažítka je trváca, mrazuvzdorná zelenina pochádzajúca z Európy, severnej Ameriky a Ázie.
V súčasnosti sa už pestuje po celom svete. Na Slovensku sa jej darí v miernom podnebí a pestuje sa v záhradách, ale aj v kvetináčoch na balkónoch či v kuchyni.
Vzhľad: Rastliny tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy. Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje.
Vôňa a chuť: Všetky časti pažítky majú jemnú cibulovú arómu a štipľavú cibuľovú chuť.
Účinky pažítky
Pažítka je nielen chutná, ale aj zdravá. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov (A, C, K) a minerálnych látok (železo, horčík, vápnik, draslík, meď, kremík). Taktiež obsahuje ďalšie telu prospešné látky ako omega-3, omega-6, luteín, betakarotén, alicín a vlákninu. Vďaka svojmu zloženiu má viacero priaznivých účinkov na organizmus.
Podporuje zdravé trávenie: Vláknina obsiahnutá v pažítke pomáha regulovať trávenie a predchádzať zápche.
Udržuje zdravé srdce: Jednou z najdôležitejších látok, ktoré sa nachádzajú v pažítke je alicín. Ten znižuje hladinu DLD cholesterolu a tým zlepšuje zdravie srdca. Alicín zároveň znižuje aj krvný tlak.
Posilňuje imunitu: Vitamín C v pažítke posilňuje imunitný systém a chráni telo pred infekciami.
Antioxidačné účinky: Pažítka je bohatá na antioxidanty (luteín, betakarotén), ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže pomôcť v prevencii chronických ochorení.
Zlepšuje zrak: Luteín a zeaxantín obsiahnuté v pažítke sú nevyhnutné pre zdravie očí. Tieto karotenoidy pomáhajú spomaliť alebo predísť makulárnej degenerácii, redukujú oxidačný stres v oku a oddiaľujú vznik šedého zákalu.
Zlepšuje zdravie kostí: Pažítka je bohatá na vitamíny a minerály, najmä na vitamín K. Táto dôležitá živina, ktorá sa nenachádza v mnohých bežných potravinách, je kľúčová pre zdravé kosti a ich hustotu.
Zlepšuje spánok a náladu: Cholín zlepšuje náladu, pamäť a predchádza stresu. Avšak, aby sme získali dostatočné množstvo cholínu, museli by sme zjesť veľké množstvo pažítky.
Využitie pažítky
Vňať pažítky má mnohostranné využitie. Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok (napr. vajíčková nátierka), šalátov, polievok. Taktiež nám slúži ako dekorácia na chlebíčky a pod. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa.
Pažítka sa pridáva do jedál tesne pred podávaním, aby si zachovala svoju chuť a vôňu.
-
Pažítka 5g
0.43 € s DPH