Butter Chicken – kura na indický spôsob

indické butter chicken s ryžou

Indická kuchyňa si získala obľubu aj u nás. Ak ste aj vy milovníkom exotickej chute v kombinácii s jemnou pikantnosťou, pripravený recept na indicky inšpirované kura určite zaradíte do vášho jedálnička. Dokonalo krémová omáčka v kombinácii s nadýchanou ryžou vás nesklame. 

NáročnosťMierne pokročilýHodnotenie
Počkajte prosím …
Celkový čas1 hod.
Ingrediencie
 400 g kuracie prsia
 1 stredne veľká cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 1 ČL nastrúhaný zázvor (môžete použiť aj zázvor mletý)
 2 PL olivový olej
 60 g maslo
 3 PL domáceho Garam Masala
 1/2 ČL chili korenie
 2 ČL paradajkový pretlak
 250 g paradajky pasírované
 250 ml smotana na šľahanie
 soľ a korenie štyroch farieb
 300 g ryža
 2 ks klinčeky
 škorica mletá
 biely jogurt
Postup prípravy
1

Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na oleji do zlatista.

2

Na orestovanú cibuľku pridáme maslo, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a dôkladne premiešame.

3

Keď sa nám maslo roztopilo, pridáme korenie garam masala, chilli a kuracie mäso.

4

Mäso prudko orestujeme, aby sa čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridáme paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu.

5

Premiešame a necháme variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčku nakoniec dochutíme soľou a korením.

6

Medzitým si do menšieho hrnca vysypeme ryžu a podlejeme 450 ml vody. Do ryže pridáme klinčeky, štipku mletej škorice, trochu soli a privedieme k varu.

7

Keď sa ryža začne variť, prikryjeme ju pokrievkou, plameň znížime na minimum a varíme cca 12 min.

8

Potom ryžu odstavíme a necháme ju prikrytú odpočívať ďalších 10 minút.

9

Mäso s omáčkou servírujeme spolu s ryžou a lyžicou bieleho jogurtu.

Domáce korenie Garam Masala

Garam Masala je aromatická zmes korenín pochádzajúca z indickej kuchyne. Jedlám dodáva bohatú a hrejivú orientálnu chuť. Korenie Garam Masala si môžete pripraviť aj u vás doma, vďaka čomu si viete upraviť jeho chuť podľa vašich osobných preferencií. 

Základný recept, ktorý si viete prispôsobiť, sa skladá z týchto ingrediencií:

Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí uvedené koreniny zmiešať a krátko opiecť na suchej panvici (pozor, aby sa vám nepripálili). Vzniknutú zmes korenín pomelieme na jemný prášok a uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe. 

Kategória

Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!

Počkajte prosím …

Ingrediencie

Ingrediencie
 400 g kuracie prsia
 1 stredne veľká cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 1 ČL nastrúhaný zázvor (môžete použiť aj zázvor mletý)
 2 PL olivový olej
 60 g maslo
 3 PL domáceho Garam Masala
 1/2 ČL chili korenie
 2 ČL paradajkový pretlak
 250 g paradajky pasírované
 250 ml smotana na šľahanie
 soľ a korenie štyroch farieb
 300 g ryža
 2 ks klinčeky
 škorica mletá
 biely jogurt

Pokyny

Postup prípravy
1

Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na oleji do zlatista.

2

Na orestovanú cibuľku pridáme maslo, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a dôkladne premiešame.

3

Keď sa nám maslo roztopilo, pridáme korenie garam masala, chilli a kuracie mäso.

4

Mäso prudko orestujeme, aby sa čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridáme paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu.

5

Premiešame a necháme variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčku nakoniec dochutíme soľou a korením.

6

Medzitým si do menšieho hrnca vysypeme ryžu a podlejeme 450 ml vody. Do ryže pridáme klinčeky, štipku mletej škorice, trochu soli a privedieme k varu.

7

Keď sa ryža začne variť, prikryjeme ju pokrievkou, plameň znížime na minimum a varíme cca 12 min.

8

Potom ryžu odstavíme a necháme ju prikrytú odpočívať ďalších 10 minút.

9

Mäso s omáčkou servírujeme spolu s ryžou a lyžicou bieleho jogurtu.

Butter Chicken – kura na indický spôsob