bol úspešne pridaný do vášho košíka.

(Šalvia lekárska – Salvia officinalis)

Druhy rodu šalvia pochádzajú zo severného Stredomoria, sú to väčšinou trvalky kríčkového vzhľadu, ktorým sa najlepšie darí na vyhriatych, suchých stanovištiach. Šalvie sa s obľubou pestujú aj ako okrasné záhradné rastliny, no hlavne ako nenahraditeľná prísada do mnohých jedál.

Šalvia môže mať jemnú pižmovú, balzamovú alebo výrazne gáfrovú vôňu s trpkým podtónom a teplou a korenistou chuťou. Sušená šalvia má výraznejšiu chuť ako čerstvá, ale hodí sa len do čajov.

Šalviu už tradične pridávame do mastných jedál na podporu trávenia. V Británii sa šalvia pridáva k bravčovému mäsu, husi alebo kačici, alebo do plniek pripravovaných z týchto druhov mäsa. V Amerike je šalviová a cibuľová plnka súčasťou tradičného moriaka, pečeného na Deň vďakyvzdania. Šalvia tiež výborne ochutí bravčové párky, v Nemecku sa ňou korení úhor. Gréci šalviu pridávajú do duseného mäsa a hydiny. Taliani so šalviou pripravujú pečeň a teľacie mäso a ochucujú ňou focaccia and polenta, výborná je aj ich omáčka na cestoviny, ktorej základ tvoria na masle jemne opečené šalviové lístky.

Ďalší príspevok

Varenie je radosť !

Pozrite si kompletnú ponuku našich korenínalebo nájdite nové inšpirácie v receptári.

Poďme nakupovaťRecepty

Don't show again | X