Koreniny: A-Z

Šalvia

17 augusta, 2021

(Šalvia lekárska – Salvia officinalis)

Druhy rodu šalvia pochádzajú zo severného Stredomoria, sú to väčšinou trvalky kríčkového vzhľadu, ktorým sa najlepšie darí na vyhriatych, suchých stanovištiach. Šalvie sa s obľubou pestujú aj ako okrasné záhradné rastliny, no hlavne ako nenahraditeľná prísada do mnohých jedál.

Šalvia môže mať jemnú pižmovú, balzamovú alebo výrazne gáfrovú vôňu s trpkým podtónom a teplou a korenistou chuťou. Sušená šalvia má výraznejšiu chuť ako čerstvá, ale hodí sa len do čajov.

Šalviu už tradične pridávame do mastných jedál na podporu trávenia. V Británii sa šalvia pridáva k bravčovému mäsu, husi alebo kačici, alebo do plniek pripravovaných z týchto druhov mäsa. V Amerike je šalviová a cibuľová plnka súčasťou tradičného moriaka, pečeného na Deň vďakyvzdania. Šalvia tiež výborne ochutí bravčové párky, v Nemecku sa ňou korení úhor. Gréci šalviu pridávajú do duseného mäsa a hydiny. Taliani so šalviou pripravujú pečeň a teľacie mäso a ochucujú ňou focaccia and polenta, výborná je aj ich omáčka na cestoviny, ktorej základ tvoria na masle jemne opečené šalviové lístky.

Ďalší článok

Mäspoma je Mňäm!

Súťaž bola ukončená 5.6.2022! Pozrite si zoznam 30 výhercov.

Zobräziť viac