
Teplé letné dni sú už za rohom a slnečné lúče nás čoraz viac lákajú tráviť čas von. Leto je ideálnym obdobím na prípravu čerstvých domácich limonád, ktoré výborne osviežia a zároveň sú zdravšie a chutia omnoho lepšie než ich kupované alternatívy. Pripravili sme pre vás štyri originálne a overené recepty na domáce limonády, ktoré zvládnete ľahko pripraviť aj doma.
Bazová limonáda
Domáca bazová limonáda je osviežujúca klasika. Aromatická baza v spojení so sviežim citrónom vám dodá potrebnú dávku hydratácie. Na prípravu limonády môžete využiť čerstvú bazu, ale ak máte v zásobe domáci bazový sirup, pokojne ho využite.
Do hrnca nalejeme vodu, do ktorej vysypeme cukor. Zmes vody a cukru zohrievame pokým sa cukor nerozpustí.
Kvety bazy opláchneme a vložíme do vody s cukrom. Dôkladne umytý citrón nakrájame na plátky a pridáme do hrnca.
Nápoj necháme vychladnúť. Potom ho prelejeme do džbánu a odložíme do chladničky na 24 hodín.
Bazovú limonádu podávame s kockami ľadu.
Uhorková limonáda
Uhorková limonáda je čoraz obľúbenejším letným nápojom. Uhorka vďaka vysokému obsahu vody skvelo hydratuje, zatiaľ čo citrón dodáva limonáde sviežu a jemne kyslú chuť.
Ingrediencie:
- 1 menšia uhorka
- 2 limetky alebo citróny
- 1 liter perlivej vody
- 1–2 PL trstinového cukru alebo medu
- čerstvá mäta
- ľad
Postup prípravy:
- Uhorku dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (časť uhorky nakrájame na kolieska, ktoré použijeme na zdobenie). Kúsky uhorky spolu s mätou rozmixujeme mixérom.
- Vzniknutú zmes zalejeme perlivou vodou a necháme odstáť cca 30 min.
- Po 30 minútach zmes prelejeme cez jemné sitko do pripraveného džbánu.
- Limetky odšťavíme a spolu s cukrom pridáme do limonády. Dôkladne premiešame pokým sa cukor nerozpustí.
- Pripravenú uhorkovú limonádu podávame s ľadom a plátkami uhorky.
Levanduľová limonáda
Hľadáte nápoj, ktorý vás zaujme nielen chuťou, ale aj príjemnou arómou? Vyskúšajte levanduľovú limonádu. Má jemne kvetinovú vôňu a upokojujúce účinky, vďaka čomu upokojí vaše telo aj myseľ.
Ingrediencie:
- 2 PL sušenej levandule (alebo hrsť čerstvej)
- 1 liter vody
- 1 PL medu
- šťava z 2 citrónov
- ľad
Postup prípravy:
- Sušenú levanduľu zalejeme 500 ml vriacej vody a necháme lúhovať 10–15 minút.
- Po vyluhovaní nápoj scedíme a dochutíme medom. Necháme dôkladne vychladnúť.
- Do vychladnutého nápoja pridáme citrónovú šťavu a zalejeme zvyškom vody.
- Podávame s kockami ľadu.
Zázvorová limonáda
Zázvorová limonáda má ostrú chuť, no výborne osvieži a zároveň má pozitívny vplyv na imunitu. Ideálny nápoj aj na podporu trávenia.
Ingrediencie:
- 1 menší koreň zázvoru
- 1 liter vody
- šťava z 2 citrónov
- 2–3 PL medu alebo trstinového cukru
- lístky mäty
- ľad
Postup prípravy:
- Zázvor ošúpeme, nastrúhame na jemno a vložíme do hrnca.
- Prilejeme 500 ml vody a privedieme k varu. Do ešte teplého nápoja pridáme med alebo trstinový cukor. Dôkladne premiešame.
- Po vychladnutí scedíme a pridáme citrónovú šťavu. Prilejeme zvyšnú vodu, pridáme mätu a ľad.
Tieto štyri limonády sú skvelým spôsobom, ako si spríjemniť horúce dni a zároveň dopriať telu osvieženie bez zbytočných konzervantov. Ktorú limonádu vyskúšate ako prvú?
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
Ingrediencie
Pokyny
Do hrnca nalejeme vodu, do ktorej vysypeme cukor. Zmes vody a cukru zohrievame pokým sa cukor nerozpustí.
Kvety bazy opláchneme a vložíme do vody s cukrom. Dôkladne umytý citrón nakrájame na plátky a pridáme do hrnca.
Nápoj necháme vychladnúť. Potom ho prelejeme do džbánu a odložíme do chladničky na 24 hodín.
Bazovú limonádu podávame s kockami ľadu.