Medovníky, alebo inak nazývané aj perníky, sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Ich sladká vôňa dokáže vytvoriť tú pravú sviatočnú atmosféru už počas ich pečenia. Pomocou nášho receptu pripravíte chutné a mäkké medovníčky, ktoré si môžete ozdobiť podľa vašej fantázie.
Suché ingrediencie preosejeme do misky, aby sme sa zbavili hrudiek.
Pridáme zvyšné ingrediencie, ktoré by mali byť izbovej teploty, preto vajíčka a maslo vytiahneme z chladničky skôr.
Zo všetkých surovín dôkladným miesením vypracujeme hladké cesto.
Vypracované cesto zabalíme a necháme odpočívať v chladničke minimálne hodinu.
Cesto rovnomerne vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.
Pomocou vykrajovačiek vykrojíme medovníky, ktoré presunieme na vymastený plech.
Medovníky pečieme na 200 °C po dobu 5-7 min.
Medovníky hneď po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom.
Zdobenie medovníkov
- Medovníky po upečení necháme vychladnúť, prípadne odpočívať do druhého dňa.
- Príprava polevy je veľmi jednoduchá. Do misky vložíme bielko a postupne do neho zašľahávame práškový cukor.
- Šľaháme pokým nám nevznikne lesklá poleva.
- Cukrárske alebo mikroténové vrecko naplníme polevou a môžeme zdobiť medovníky podľa fantázie.
Náš tip: Ak si nie ste istý, či sú medovníčky už hotové riaďte sa ich farbou a vôňou. Správne upečené medovníky majú zlato-hnedú farbu, sú jemne nafúknuté a nádherne voňajú.
Ako dosiahnuť vždy mäkké medovníky?
Máme pre vás zopár tipov, ako dosiahnuť aby boli medovníčky vždy mäkké:
- nevaľkajte cesto veľmi na tenko,
- nepečte medovníky príliš dlho,
- nešetrite medom,
- nepridávajte veľa vajíčok.
Tipy na skladovanie medovníkov
Správnym skladovaním zabezpečíte, že medovníky budú vždy chutné. Tu je niekoľko našich tipov:
- Pred uskladnením je dôležité nechať medovníky poriadne vychladnúť. Ak sú zdobené, tak je potrebné nechať polevu poriadne zaschnúť.
- Na uskladnenie používajte vzduchotesnú nádobu (sklenenú, plechovú, papierovú).
- Jednotlivé vrstvy medovníkov oddeľte papierom na pečenie.
- Medovníky skladujte na tmavom a suchom mieste.
- Tesne pred konzumáciou vložte do nádoby plátok jablka alebo kúsok čerstvého chleba, vďaka čomu budú opäť mäkké.
Páčil sa Vám recept? Ohodnoťte ho!
-
Perník 25g
0.50 € s DPH -
Škorica mletá 20g
0.48 € s DPH -
Perník zmes 30g
1.50 € s DPH
Ingrediencie
Pokyny
Suché ingrediencie preosejeme do misky, aby sme sa zbavili hrudiek.
Pridáme zvyšné ingrediencie, ktoré by mali byť izbovej teploty, preto vajíčka a maslo vytiahneme z chladničky skôr.
Zo všetkých surovín dôkladným miesením vypracujeme hladké cesto.
Vypracované cesto zabalíme a necháme odpočívať v chladničke minimálne hodinu.
Cesto rovnomerne vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.
Pomocou vykrajovačiek vykrojíme medovníky, ktoré presunieme na vymastený plech.
Medovníky pečieme na 200 °C po dobu 5-7 min.
Medovníky hneď po upečení potrieme vyšľahaným vajíčkom.