Koreniny: A-Z

Klinčeky

5. júla 201710 marca, 2024
klinčeky

(Klinčekovec voňavý – Syzygium aromaticum)

Výskyt: Prirodzene sa vyskytuje na Molukách, sopečných ostrovoch v súčasnosti patriacich Indonézii. V súčasnosti sú najdôležitejšími exportérmi Zanzibar, Madagaskar a Pemba v Tanzánii. Indonézia, ďalší dôležitý producent, väčšinu svojej produkcie aj spotrebuje.

Vzhľad: Syzygium aromaticum je malý, tropický, vždyzelený strom s voňavými listami. Jeho karmínovočervené kvety sa vyvinú len zriedka, pretože zatvorené púčiky sú dôležitou koreninou.

Vôňa a chuť: Vôňa je teplá a nevtieravá, s podtónom čierneho korenia a gáfru. Chuť je ovocná, zároveň ostrá, štipľavá a horká. Tak ako v novom korení aj v klinčekoch je eugenol, najdôležitejšia zložka éterických olejov, zodpovedný za charakteristickú chuť korenia.

Použitie: Klinčeky treba používať opatrne, pretože ich chuť prebije chuť iných korenín. Hodia sa rovnako dobre do sladkých aj slaných jedál. Takmer všade na svete sa pridávajú do pečenia, dezertov, sirupov a konzervačných nálevov. Indonézske cigarety sa vyrábajú z dvoch dielov tabaku a jedného dielu klinčekov.

Liečebné: Patria ku koreninám s najvýraznejšími antioxidačnmi účinkami. Obmedzujú oxidáciu LDL (“zlého”) cholesterolu, ktorý sa ukladá do tzv. sklerotických plátov na cievne steny a vedie k vzniku aterosklerózy.

Ďalší článok