Lapetit: ReceptyReceptyRecepty: Sladké maškrty

Škoricové bagels s brusnicami

12 októbra, 2021
škoricové bagels s brusnicami

Škoricové bagels s brusnicami

450 g hladkej múky

250 ml vody

10 g sušeného droždia

1 PL cukru

1 ČL soli

1 PL mletej škorice od Mäspomy

štipku mletého muškátového oriešku od Mäspomy

60 g sušených brusníc

Postup:

  1. Do vlažnej vody pridajte kvasnice a cukor a nechajte asi 5 minút, kým sa droždie neaktivuje.
  2. Do veľkej misa dajte múku, pridajte škoricu, muškátový oriešok a soľ. Premiešajte.
  3. K múke pridajte kvások, a začnite miesiť cesto. Ako každé kysnuté cesto, mieste aspoň 10 minút, kým nie je cesto úplne hladké a nelepí sa. Ak máte pocit, že je cesto príliš tuhé, pridajte ešte trochu vody.
  4. Vypracované cesto rozdeľte na 8 rovnako veľkých častí a do každej z nich pridajte časť brusníc.
  5. Ručne vypracujte guľočku a palcom v strede pritlačte tak aby ste cesto “roztrhli” a ručne vytvarujte bagel. Je to viac než jednoduché.
  6. Bagle nechajte podkysnúť na teplom mieste, ideálne tak cca 30 minút. Viac nie, inak by bagels príliš narástli a keď by ste ich išli variť, tak sa zmrštia.
  7. Vo väčšom hrci zohrejte dostatok vody, aby ste tam mohli bagels ponoriť. Keď voda zovrie, po jednom – dvoch kusoch bágle varte z každej strany približne 30 sekúnd.
  8. Uvarené bágle dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 20 – 25 minút.
  9. Ak chcete aby sa bagles leskli, potrite ich pred pečením rozšľahaným bielkom.
  10. Upečené bagels nechajte vychladnúť a vezmite si ich so sebou do práce, na výlet, či piknik alebo si k min uvarte kávu a podávajte s maslom a džemom.

© Copyright Lapetit