Možnosti tlače:

Zavárané hrušky

Počet porcií1 porcia

Zavárané hrušky - ako ich zavariť do pár minút? Ako ich zavariť aj bez nálevu či s rumom? Tipy a ďalšie recepty nájdete na Mäspoma.sk

zavárané hrušky

Nálev na zavárané hrušky
 1 liter vody
 500 g kryštálového cukru
 Škorica celá
 Klinčeky celé
Postup prípravy
1

Hrušky ošúpte a prekrojte na štvrtiny, menšie hrušky stačí prekrojiť na polovice. Ak vám vadia jadierka a chcete mať hruškový kompót bez akýchkoľvek tvrdších častí, odstráňte jadrovníky a všetky „drevité“ časti.

2

Očistené hrušky vkladajte do studenej vody, v ktorej ste rozpustili kyselinu citrónovú. Postačí približne 1 lyžička na liter vody. Kyselina citrónová zabezpečí, že očistené hrušky nezhnednú.

3

Medzičasom si pripravte nálev na zavárané hrušky.

4

Vo vode rozpustite kryštálový cukor, pridajte klinčeky a celú škoricu. Nálev na zavárané hrušky môžete priviesť k varu, nie je to ale nevyhnutné. Privedením k varu dosiahnete jednak dokonalé rozpustenie cukru, jednak plné rozvinutie chuti a vône škorice a klinčekov. Nič sa ale nestane, ak cukor len rozpustíte vo vode a nálevom bez varenia zalejete pripravené hrušky. Ak nálev varíte, nechajte ho pred zalievaním pohárov mierne vychladnúť.

5

Do dokonale čistých pohárov naukladajte na štvrtiny pokrájané hrušky a zalejte pripraveným nálevom na zavárané hrušky. Snažte sa, aby v každom pohári plávalo niekoľko klinčekov, prípadne ich niekoľko prisypte do každého pohára. Škoricu odporúčame z nálevu vybrať tesne pred zalievaním.

6

Ak máte radi exotickejšiu chuť, pokojne pridajte kvalitný rum – postačí niekoľko kvapiek do každého pohára. Zavárané hrušky s rumom chutia skvele!

7

Poháre dobre uzavrite viečkom a sterilizujte 20 minút pri teplote 80°C.