Možnosti tlače:

Segedínsky guláš v knedli

Počet porcií4 porcieČas prípravy2 hod. 30 min.

Vyskúšajte klasický segedínsky guláš v netradičnom prevedení, ochutený tými najlepšími koreninami.

segedínsky guláš

Segedínsky guláš
 1 kg bravčové plece
 150 g údená slanina
 200 g cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 300 g kyslá kapusta
 2 pl Žitavská paprika sladká
 1 čl mletá rasca
 bobkový list Mäspoma
 čierne korenie celé Mäspoma
 nové korenie celé Mäspoma
 1 pl hladká múka na zapraženie
 soľ
 vývar
Parená kysnutá knedľa
 500 g polohrubá múka
 300 ml mlieko
 1 čl soľ
 vajce
 20 g droždie
 1 čl cukor
Recept na segedínsky guláš
1

Bravčové mäso (pliecko, bôčik, krkovička) poriadne osušte, nakrájajte a opečte na tuku z vyškvarenej slaniny.

2

Mäso vyberte a na rovnakom tuku restujte cesnak a nakrájanú cibuľu. Keď bude zlatohnedá, pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rascu, a ešte chvíľu restujte.

3

Do hrnca vložte späť mäso, zapražte ho lyžicou hladkej múky, pridajte dve lyžice Žitavskej papriky, soľ a čierne korenie.

4

Všetko spolu zarestujte, podlejte vývarom a prikryté duste takmer do mäkka.

5

Kyslú kapustu mierne nasekajte a pridajte do hrnca spolu s čiernym celým korenín, bobkovým listom a celým novým korením. Koreniny môžete zaviazať do gázičky, aby ste ju zo segedínskeho gulášu nemuseli pri jedle vyberať. Všetko spolu duste asi 20 minút. Na záver môžete segedín zjemniť smotanou.

Parená buchta alebo parená knedľa
6

Do 50 ml vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, medzi prstami rozdrobené droždie a nechajte kvások vykysnúť.

7

Múku a soľ preosejte do vhodnej nádoby, v ktorej budete miesiť cesto.

8

Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte vajíčko. Takto pripravenú zmes nalejte do múky, pridajte pripravený kvások a len jemne premiešajte. Nechajte asi 10 minút odpočívať a až následne vypracujte hladké cesto.

9

Keď je cesto vypracované a hladké, posypte ho po povrchu múkou. Nádobu na kysnutie prikryte čistou látkovou utierkou a nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.

10

Cesto premiestnite na dobre pomúčenú dosku na vaľkanie cesta a rozdeľte na menšie časti. Vyvaľkajte cca 150 g cesta, pridajte do stredu pripravený segedínsky guláš. Cesto uzavrite, vypracujte knedlík a parte ho 15 minút.

11

Hotovú plnenú knedľu uložte na poriadnu porciu segedínskeho gulášu, prelejte kyslou smotanou, posypte pukancami z pohánky a bylinkami.

Výživové údaje

Porcie 0