
Hráškové rizoto s kuriatkom
350 g ryže na rizoto, napr. Arborio
1 menšia cibuľa
5 PL olivového oleja
1 dcl bieleho suchého vína
300 g mrazeného hrášku
40 g čerstvého špenátu
40 g rukoly + na ozdobenie
750 ml zeleninového vývaru
50 g parmezánu
100 g masla
2 vykostené kuracie prsia
soľ
čierne korenie
Postup:
- Kuracie mäso osušte a spolu s pikantnou zmesou a 3 PL oleja nechajte marinovať aspoň 30 minút.
- Zohrejte vývar a udržiavajte ho teplý počas celej doby varenia rizota.
- Nad parou rozmrazte hrášok a polovicu si dajte bokom. Zvyšnú polovicu hrášku rozmixujte spolu so špenátom, rukolou a trochou vývaru. Zmes budete neskôr pridávať do rizota.
- Vo väčšom hrnci zohrejte zvyšný olej, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a restujte asi 2 minúty.
- Cibuľu podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Pridajte ryžu, dobre premiešajte, a podlejte trochou vývaru. Ryža na rizoto musí byť neustále podlievané vývarom, tak aby bola stále vlhká a neprilepila sa na dno hrnca. Keď sa vývar začne vyparovať, jednoducho pridajte ďalší. Rizoto počas varenia neustále miešajte.
- Medzi tým ako miešate rizoto si rozohrejte panvicu a opečete kuracie prsia z oboch strán cca 5 minút. Takto opečené prsia vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov a dopekajte ich ďalších 10 – 12 minút.
- Po cca 20 minútach je rizoto skoro hotové. Pridajte rozmixovaný hrášok a varte ešte ďaľších 5 minút, kým nie je ryža uvarená. Ryža na rizoto má byť ako cestoviny al dente. Teda zbytočne ju nerozvarte.
- Keď je ryža už na skus hotová, vypnite sporák a pridajte maslo, muškátový oriešok, nastrúhaný parmezán a rizoto dobre premiešajte. Podľa chuti ho osoľte a okoreňte.
- Upečené kuracie prsia nakrájajte na plátky a položte na rizoto.
- Na záver prisypte zvyšný hrášok a jedlo dozdobte čerstvou rukolou.
© Copyright Lapetit