
Jablkovo škoricové rolky
Na cca 12 – 14 kúskov potrebujete:
Na cesto:
55 g masla
60 ml vody
180 ml mlieka
450 g hladkej múky
štipka soli
50 g kryštálového cukru
3/4 sáčku sušeného droždia
1 vajce
2 PL trstinového cukru
trochu roztopeného masla na potretie
Na plnku:
5 stredne veľkých jabĺk
štipka mletého klinčeku Mäspoma
30 g hrozienok
0,5 dcl rumu (môžete vynechať)
Postup:
- Do kastróla dajte maslo, mlieko a vodu. Zahrievajte na miernom ohni až kým sa maslo nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom a soľou, v strede urobte priehlbinu a pridajte droždie. Zalejte roztopeným maslom s mliekom, pridajte vajíčko a miešajte. Ak máte mixér použite nástavec na miesenie cesta a pri nízkych otáčkach mieste približne 10 minút. Ak pracujte ručne, mieste cesto tiež približne 10 minút. Keby sa cesto príliš lepilo pridajte trochu múky. Ale vždy len po troškách, aby nebolo cesto príliš tuhé.
- Vypracované cesto dajte do vymastenej a pomúčenej misky, zakryte čistou útierkou a nechajte 1 hodinu nakysnúť.
- Medzi tým ako cesto kysne, zajlejte hrozienka rumom a ošúpané jablká na hrubo nastrúhajte.
- Keď je cesto vykysnuté, rozváľkajte ho do obdĺžnikoveho tvaru na tenko (menej ako 0,5 cm) a rovnomerne posypte trstinovým cukrom.
- Hrozienka namočené v rume sceďte a z nastrúhaných jabĺčok vytlačte všetku šťavu. Zmiešajte so škoricou a klinčekom a rovnomerne rozprestrite na vyváľkané cesto.
- Cesto potom opatrne zarolujte, okraj môžete potrieť vodou aby sa dobre prilepil a nakrájajte na približne 2 cm široké kolieska. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
- Nakysnuté slimáky potrite roztopeným maslom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov na približne 25 – 30 minút.
© Copyright Lapetit