
Veľa ľudí zvykne počas leta zavárať a pripravovať si na zimu zásoby plné vitamínov. Existujú dva spôsoby zavárania – so sterilizáciou a bez sterilizácie. Oba majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Ktorú z týchto dvoch možností uprednostníte vy?
Nech si zvolíte akýkoľvek spôsob zavárania, využite naše produkty ZELKO (zaváranie bez sterilizácie) alebo ZEKO (zaváranie so sterilizáciou), ktoré budú vašimi nenahraditeľnými pomocníkmi pri príprave chutných zaváranín.
Zaváranie bez sterilizácie
Výhody
- Tento proces zavárania je časovo menej náročný.
- Spracovávané uhorky alebo zelenina nie sú vystavené teplu, tzn. naplnené poháre nemusia prejsť sterilizáciou pri teplote 85 ˚C, ale sú zaliate iba horúcim nálevom.
- Uhorky nie je nutné tepelne ošetriť (zelenina a huby by sa mali pred nakladaním povariť v slanej vode a následne ich treba nechať vychladnúť).
Nevýhody
- Keďže sa pri tomto procese zavárania naložené poháre nesterilizujú pri minimálnej teplote 85 ˚C je nutné pridať prípravok ZELKO, ktorý obsahuje konzervačnú látku.
- Počas celého postupu spracovania je nevyhnutné dodržiavať dôkladnú čistotu a hygienu, aby sa zamedzilo pokazeniu zaváranín.
Zaváranie so sterilizáciou
Výhody
- Pri tomto spôsobe zavárania zalievame naplnené poháre roztokom, na ktorého prípravu môžete použiť prípravok ZEKO. Ten neobsahuje žiadne konzervačné látky.
- Ak sa pri zaváraní so sterilizáciou neurobí žiadna chyba, zaváraniny dlho vydržia a nepokazia sa.
Nevýhody
- Zaváranie so sterilizáciou je časovo náročnejšie a vyžaduje si neustálu kontrolu teploty ako aj času podľa druhu zeleniny.
- Naložené uhorky aj zelenina musia byť tepelne ošetrené.
- Hrozí riziko popálenia alebo zranenia pri manipulácií s horúcimi pohármi.
- Účinok tepla môže mať negatívny vplyv na krehkosť uhoriek či zeleniny.
- Pri procese zavárania sa môžu vyskytnúť chyby, ako napr. zle prichytené viečko pri sterilizácií či krátka doba sterilizácie.
Hoci si hotové zaváraniny kúpite aj v obchode, určite vás a vašu rodinu viac poteší domáca výroba. Navyše si môžete byť 100% istí tým, čo konzumujete, nakoľko viete, aké produkty ste pri zaváraní použili. Okrem toho si môžete vo vlastnej kuchyni nakombinovať rôzne ovocné alebo zeleninové zmesi podľa vlastnej chuti.
-
Zelko 100g
Pridať do košíka -
Nakladač 100g
Pridať do košíka -
Džemko 3:1
Pridať do košíka -
Zeko 100g
Pridať do košíka -
Kyselina citrónová potravinárska
Pridať do košíka -
Džemko 2:1
Pridať do košíka -
Prípravok na konzervovanie ovocia a zeleniny
Pridať do košíka -
Džemko 1:1
Pridať do košíka -
Dia Zeko 100g
Pridať do košíka