
Veľa ľudí zvykne počas leta zavárať a pripravovať si na zimu zásoby plné vitamínov. Existujú dva spôsoby zavárania – so sterilizáciou a bez sterilizácie. Oba majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Ktorú z týchto dvoch možností uprednostníte vy?
Nech si zvolíte akýkoľvek spôsob zavárania, využite naše produkty ZELKO (zaváranie bez sterilizácie) alebo ZEKO (zaváranie so sterilizáciou), ktoré budú vašimi nenahraditeľnými pomocníkmi pri príprave chutných zaváranín.
Zavárať bez alebo so sterilizáciou?
S radosťou z dopestovanej úrody častokrát prichádza aj starosť, ako ovocie či zeleninu čo najlepšie zúžitkovať a uskladniť. Ak sa z úrody chcete tešiť čo najdlhšie, ideálnou možnosťou je konzervovanie, ktoré predĺži jej trvanlivosť aj na neskoršie obdobie.
Načastejším spôsobom konzervovania je sterilizovanie. Táto metóda sa postará o zneškodnenie enzýmov a mikroorganizmov, ktoré by v opačnom prípade spôsobili skazu konzervovanej zeleniny a ovocia.
Druhou, v súčasnosti už menej využívanou metódou, je konzervovanie bez sterilizácie. Obľúbená bola najmä v minulosti, no aj dnes si k n nej hľadá cestičku čoraz viac a viac ľudí. Aké sú teda výhody oboch spôsobov konzervovania?
Zaváranie bez sterilizácie
Konzervovanie bez sterilizácie má nasledovné výhody a nevýhody:
Výhody
- Tento proces zavárania je časovo menej náročný.
- Spracovávané uhorky alebo zelenina nie sú vystavené teplu, tzn. naplnené poháre nemusia prejsť sterilizáciou pri teplote 85 ˚C, ale sú zaliate iba horúcim nálevom.
- Uhorky nie je nutné tepelne ošetriť (zelenina a huby by sa mali pred nakladaním povariť v slanej vode a následne ich treba nechať vychladnúť).
Nevýhody
- Keďže sa pri tomto procese zavárania naložené poháre nesterilizujú pri minimálnej teplote 85 ˚C je nutné pridať prípravok ZELKO, ktorý obsahuje konzervačnú látku.
- Počas celého postupu spracovania je nevyhnutné dodržiavať dôkladnú čistotu a hygienu, aby sa zamedzilo pokazeniu zaváranín.
Zaváranie so sterilizáciou
Aj klasická, bežne využívaná metóda konzervovania so sterilizáciou, má svoje výhody a nevýhody:
Výhody
- Pri tomto spôsobe zavárania zalievame naplnené poháre roztokom, na ktorého prípravu môžete použiť prípravok ZEKO. Ten neobsahuje žiadne konzervačné látky.
- Ak sa pri zaváraní so sterilizáciou neurobí žiadna chyba, zaváraniny dlho vydržia a nepokazia sa.
Nevýhody
- Zaváranie so sterilizáciou je časovo náročnejšie a vyžaduje si neustálu kontrolu teploty ako aj času podľa druhu zeleniny.
- Naložené uhorky aj zelenina musia byť tepelne ošetrené.
- Hrozí riziko popálenia alebo zranenia pri manipulácií s horúcimi pohármi.
- Účinok tepla môže mať negatívny vplyv na krehkosť uhoriek či zeleniny.
- Pri procese zavárania sa môžu vyskytnúť chyby, ako napr. zle prichytené viečko pri sterilizácií či krátka doba sterilizácie.
Zopár rád a tipov
Či už sa rozhodnete pre klasickú metódu zavárania so sterilizáciou, alebo skúsite experimentovať s metódou našich predkov, pripravili sme si pre vás zopár tipov, ktoré sa vám pri konzervovaní môžu zísť.
1. Spracovávajte len čerstvé ovocie a zeleniu
Dbajte na to, aby boli potraviny vždy čerstvé. Ak by bolo ovocie alebo zelenina nahnité či prezreté, zaváranina by sa veľmi rýchlo pokazila.
2. Skúste soľ
Pokiaľ nie ste fanúšikmi príliš sladkých kompótov, použite namiesto cukru soľ. Tá z ovocia vytiahne prirodzene sladkú chuť, vďaka čomu nebudete do závaraniny musieť pridávať cukor. Táto metóda je vhodná, pokiaľ je ovocie dostatočne dozreté.
3. Dbajte na čistotu
Dbajte na to, aby ste počas celého procesu zavárania mali čisté ruky. Ak by sa do zaváraniny dostali baktérie, mohli by ju znehodnotiť. Dôležitá je taktiež čistota zaváraninových pohárov a viečok. Oboje preto pred naplnením vyvarte a nechajte uschnúť.
4. Zaváraniny označte štítkom
Najmä ak zavárate rôzne druhy potravín, je vhodné každý pohár označiť štítkom s obsahom a dátumom výroby. Pokiaľ zavárate každoročne, označenie dátumu výroby vám pomôže zorientovať sa, ktoré zaváraniny zúžitkovať prednostne.
Zhrnutie na záver
Hoci si hotové zaváraniny kúpite aj v obchode, určite vás a vašu rodinu viac poteší domáca výroba. Navyše si môžete byť 100% istí tým, čo konzumujete, nakoľko viete, aké produkty ste pri zaváraní použili. Okrem toho si môžete vo vlastnej kuchyni nakombinovať rôzne ovocné alebo zeleninové zmesi podľa vlastnej chuti.
-
Nakladač 100g
Pridať do košíka -
Zelko 100g
Pridať do košíka -
Džemko 3:1
Pridať do košíka -
Kyselina citrónová potravinárska 50 g
Pridať do košíka -
Rýchlosoľ 100g
Pridať do košíka -
Zeko 100g
Pridať do košíka -
Prípravok na konzervovanie ovocia a zeleniny
Pridať do košíka -
Džemko 2:1
Pridať do košíka -
Džemko 1:1
Pridať do košíka